Ползите за здравето от свинската мас ще ви изненадат: Въпреки че много хора я осъждат, определено не бива да я изключвате от диетата си!
В епоха, когато здравословното хранене е по-важно от всякога, на мнозина направо им се гади, когато чуят за свинска мас.
Снимка: pixabay
Ползите от свинската мас обаче са неоспорими.
Разбира се, както при повечето храни, трябва да се вземе предвид правилната дозировка и употреба.
Факт е, че ако прекалите, това може да причини проблеми с високия холестерол, което би могло да доведе до сърдечно-съдови заболявания .
В тази статия ще научите повече за консумацията на свинска мас.
Животинските мазнини са по-здравословни от растителните мазнини
Въпреки че дълго време бяха осъждани, се оказва, че животинските мазнини всъщност са по-здравословни от растителните.
Много изследвания показват, че свинската мас е по-здравословна от растителното масло.
Нашите баби и дядовци са смятали свинската мас за съкровище в кухнята.
Снимка: pixabay
Известният диетолог Михаела Билич също се застъпва за консумацията на животински мазнини.
Тя признава, че много експерти са грешали и че здравословната храна също трябва да е богата на мазнини.
Балансът винаги е най-важното нещо.
Най-здравословните видове наситени мазнини са мононенаситените мазнини. Те се намират в зехтина, авокадото и някои видове ядки.
След зехтина, свинската мас е на второ място по съдържание на мононенаситени мазнини.
Основните ползи от свинската мас:
- Олеиновата киселина в свинската мас предотвратява или значително намалява депресията.
- Богата е на витамин D, който поддържа нормални нива на калций и фосфор в кръвта, подпомага правилната мускулна функция и укрепва имунната система.
- Регулира производството на хормони и осигурява здравето на щитовидната жлеза.
- Има противоракови ефекти и е особено превантивна срещу рак на гърдата.
Снимка: pixabay
Приготвяне и съхранение на свинска мас
Можете да използвате сланина или по-тлъсти парчета месо, за да направите свинска мас.
Измийте добре сланината, нарежете я и я оставете да престои в студена вода за 2 часа.
След това време я сложете в тенджера и оставете да се разтопи на среден огън, като разбърквате от време на време.
Снимка: pixabay
След това я изгребете с лъжица, прецедете я в чиста купа и я поставете в добре затварящи се буркани.
Съхранявайте на хладно и добре проветриво място.
Снимка: pixabay
С какво друго може да ви помогне?
При болки в гърлото и кашлица
Може би майка ви или баба ви е подчертавала в миналото, че фактът, че сланината е мазна, е най-важното нещо. Според тях мехлемът от мас има фантастични ефекти, поради което е трябвало да се яде сланина, например, когато имате болки в гърлото. Аргументът е бил – да си „смажеш гърлото“. И наистина е така. Например, при ангина помага, ако поставите резени бял непушен бекон върху гърлото си, завържете го и го оставите да действа .
Болка в коляното
Накиснете резени сланина (или бекон) в алкохол или алкохолен билков ликьор за един ден, поставете ги върху болното място, покрийте с лист от репей и завържете с превръзка. Така се спи през нощта. Ако репеят е черен или тъмен на цвят сутрин, това означава, че е „извадил болестта“. Ако не е така, опитайте да повторите лечението. Облекчаването на болката ще ви покаже дали лечението с репей и сланина е било успешно.
Снимка: pixabay
Против бръчки
Разбира се, можете да ядете и сланина, въпреки че както с всичко, този мазен деликатес трябва да се консумира умерено. Съдържа витамини от група В, които са изключително полезни за организма. Например, витамин B3 има положителен ефект върху продължителността на живота. И което е още по-хубаво, сланината съдържа и хиалуронова киселина, за която е доказано, че помага в борбата с бръчките. Така че, като ядете сланинка или бекон по-редовно, можете да живеете по-дълго и също така да изглеждате по-добре за по-дълго време, без забележими бръчки. Опитайте да масажирате зоните, склонни към образуване на бръчки, с парче бекон. Кожата трябва да стане по-гладка и стегната.
Снимка: pixabay
За твърди и напукани пети
Разрежете лимон по дължина и издълбайте пулпата. Ще получите две "купички", които ще може да "наденете" на петите. Покрийте "купичките" с тънки резени сланина, притиснете ги към петите и сложете стари чорапи отгоре. Използвайте го и през нощта, докато спите. Ако петите са напукани, правим същото, но първо се опитваме да вкараме свинска мас в пукнатините.
Зъбобол
Древните славяни са използвали бекон за зъбобол. Дръжте парче бял, непушен бекон между венеца и бузата на засегнатата област. Веществата от бекона имат успокояващ ефект върху зъбите, венците и пародонтозата.
Болки в ставите на пръстите
Снимка: pixabay
Трябва да нарежем сланината на филийки, достатъчно дълги, за да се увият около засегнатата става. След като сме направили това, увиваме сланинатас бинт, за да не се хлъзгат резените и го оставяме да престои една нощ. Повтаряме лечението седем нощи подред. След това болката би трябвало да премине. Ако болката е от ревматичен произход, се препоръчва сланината да се накисне в някакъв вид алкохол (още по-добре билков) или оцет за поне 6 часа и едва след това да се използва.
Снимка: pixabay
Вторият метод използва само свинска мас, която трябва да се смеси в равни пропорции с истински мед и да се нанесе върху ставите, които след това се покриват със стреч фолио и се превързват. Както при първия метод, лечението трябва да продължи поне 7 нощи подред.
Ще помогне с махмурлука
Според проучване на университета в Нюкасъл, беконът може да ви помогне да се справите с досадния „махмурлук“. Ако сте прекалили с алкохола и искате бързо да влезете във форма, хапнете си сандвич със сланина или бекон. Според изследователката Елин Робъртс, тайната се крие в сместа от хляб и аминокиселини, съдържащи се в бекона. Освен това, след нощ на преяждане, трябва да хапнете нещо, дори ако стомахът ви мисли друго. Но ако се насилите поне да ядете хляб с бекон, може да почувствате облекчение.
Предупреждение:
Свинската мас не трябва да се съхранява в хладилник, защото съдържа висока влажност, която разгражда мазнините.
Желаем ви добро здраве!