Отдавна не използвам СВИНСКА МАС само за готвене! Тя е истинско ЧУДО: 17 ефекта, които ще ви вземат акъла!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Отдавна не използвам СВИНСКА МАС само за готвене! Тя е истинско ЧУДО: 17 ефекта, които ще ви вземат акъла!
11305
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Отдавна не използвам СВИНСКА МАС само за готвене! Тя е истинско ЧУДО: 17 ефекта, които ще ви вземат акъла!

Ползите за здравето от свинската мас ще ви изненадат: Въпреки че много хора я осъждат, определено не бива да я изключвате от диетата си!

В епоха, когато здравословното хранене е по-важно от всякога, на мнозина направо им се гади, когато чуят за свинска мас. 

свинска мас приложения

Снимка: pixabay

Ползите от свинската мас обаче са неоспорими. 

Разбира се, както при повечето храни, трябва да се вземе предвид правилната дозировка и употреба.

Факт е, че ако прекалите, това може да причини проблеми с високия холестерол, което би могло да доведе до сърдечно-съдови заболявания .

В тази статия ще научите повече за консумацията на свинска мас. 

Животинските мазнини са по-здравословни от растителните мазнини

Въпреки че дълго време бяха осъждани, се оказва, че животинските мазнини всъщност са по-здравословни от растителните.

Много изследвания показват, че свинската мас е по-здравословна от растителното масло. 

Нашите баби и дядовци са смятали свинската мас за съкровище в кухнята.

свинска мас в купа

Снимка: pixabay

Известният диетолог Михаела Билич също се застъпва за консумацията на животински мазнини.

Тя признава, че много експерти са грешали и че здравословната храна също трябва да е богата на мазнини.

Балансът винаги е най-важното нещо. 

Най-здравословните видове наситени мазнини са мононенаситените мазнини. Те се намират в зехтина, авокадото и някои видове ядки.

След зехтина, свинската мас е на второ място по съдържание на мононенаситени мазнини.

Основните ползи от свинската мас:

  • Олеиновата киселина в свинската мас предотвратява или значително намалява депресията.
  • Богата е на витамин D, който поддържа нормални нива на калций и фосфор в кръвта, подпомага правилната мускулна функция и укрепва имунната система.
  • Регулира производството на хормони и осигурява здравето на щитовидната жлеза.
  • Има противоракови ефекти и е особено превантивна срещу рак на гърдата.

сандвич с мас

Снимка: pixabay

Приготвяне и съхранение на свинска мас

Можете да използвате сланина или по-тлъсти парчета месо, за да направите свинска мас.

Измийте добре сланината, нарежете я и я оставете да престои в студена вода за 2 часа.

След това време я сложете в тенджера и оставете да се разтопи на среден огън, като разбърквате от време на време.

Може да добавите и мъничко вода.

сланина разтопяване

Снимка: pixabay

След това я изгребете с лъжица, прецедете я в чиста купа и я поставете в добре затварящи се буркани.

Съхранявайте на хладно и добре проветриво място.

буркан мас

Снимка: pixabay

С какво друго може да ви помогне?

При болки в гърлото и кашлица

Може би майка ви или баба ви е подчертавала в миналото, че фактът, че сланината е мазна, е най-важното нещо. Според тях мехлемът от мас има фантастични ефекти, поради което е трябвало да се яде сланина, например, когато имате болки в гърлото. Аргументът е бил – да си „смажеш гърлото“. И наистина е така. Например, при ангина помага, ако поставите резени бял непушен бекон върху гърлото си, завържете го и го оставите да действа .

Болка в коляното

Накиснете резени сланина (или бекон) в алкохол или алкохолен билков ликьор за един ден, поставете ги върху болното място, покрийте с лист от репей и завържете с превръзка. Така се спи през нощта. Ако репеят е черен или тъмен на цвят сутрин, това означава, че е „извадил болестта“. Ако не е така, опитайте да повторите лечението. Облекчаването на болката ще ви покаже дали лечението с репей и сланина е било успешно.

компрес с мас

Снимка: pixabay

Против бръчки

Разбира се, можете да ядете и сланина, въпреки че както с всичко, този мазен деликатес трябва да се консумира умерено. Съдържа витамини от група В, които са изключително полезни за организма. Например, витамин B3 има положителен ефект върху продължителността на живота. И което е още по-хубаво, сланината съдържа и хиалуронова киселина, за която е доказано, че помага в борбата с бръчките. Така че, като ядете сланинка или бекон по-редовно, можете да живеете по-дълго и също така да изглеждате по-добре за по-дълго време, без забележими бръчки. Опитайте да масажирате зоните, склонни към образуване на бръчки, с парче бекон. Кожата трябва да стане по-гладка и стегната.

сланина парче

Снимка: pixabay

За твърди и напукани пети

Разрежете лимон по дължина и издълбайте пулпата. Ще получите две "купички", които ще може да "наденете" на петите. Покрийте "купичките" с тънки резени сланина, притиснете ги към петите и сложете стари чорапи отгоре. Използвайте го и през нощта, докато спите. Ако петите са напукани, правим същото, но първо се опитваме да вкараме свинска мас в пукнатините.

Зъбобол

Древните славяни са използвали бекон за зъбобол. Дръжте парче бял, непушен бекон между венеца и бузата на засегнатата област.  Веществата от бекона имат успокояващ ефект върху зъбите, венците и пародонтозата.

Болки в ставите на пръстите

филийки сланина

Снимка: pixabay

Трябва да нарежем сланината на филийки, достатъчно дълги, за да се увият около засегнатата става. След като сме направили това, увиваме сланинатас бинт, за да не се хлъзгат резените и го оставяме да престои една нощ. Повтаряме лечението седем нощи подред. След това болката би трябвало да премине. Ако болката е от ревматичен произход, се препоръчва сланината да се накисне в някакъв вид алкохол (още по-добре билков) или оцет за поне 6 часа и едва след това да се използва.

свинска мас на филийка

Снимка: pixabay

Вторият метод използва само свинска мас, която трябва да се смеси в равни пропорции с истински мед и да се нанесе върху ставите, които след това се покриват със стреч фолио и се превързват. Както при първия метод, лечението трябва да продължи поне 7 нощи подред.

Ще помогне с махмурлука

Според проучване на университета в Нюкасъл, беконът може да ви помогне  да се справите с досадния „махмурлук“. Ако сте прекалили с алкохола и искате бързо да влезете във форма, хапнете си сандвич със сланина или бекон. Според изследователката Елин Робъртс, тайната се крие в сместа от хляб и аминокиселини, съдържащи се в бекона. Освен това, след нощ на преяждане, трябва да хапнете нещо, дори ако стомахът ви мисли друго. Но ако се насилите поне да ядете хляб с бекон, може да почувствате облекчение.

Предупреждение:

Свинската мас не трябва да се съхранява в хладилник, защото съдържа висока влажност, която разгражда мазнините. 

Желаем ви добро здраве!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft