Пай с ябълки и червени боровинки

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Десерти
Пай с ябълки и червени боровинки
15875
Пай с ябълки и червени боровинки

 

 

 

 

 

Продукти:

 

Продукти за тестото:

2 чаши брашно + допълнително за овалване

1/2 чаша фино смлени бланширани бадеми или бадемово брашно

16 с.л. (2 пакета) неосолено масло (много студено и нарязано на кубчета по около 1 см.)

1 ч.л.

сол

1 ч.л. кафява захар

3-4 с.л. ледена вода

 

Продукти за пълнежа:

1 чаша сушени боровинки

2/3 чаша захар

3 с.л. брашно

1/4 ч.л. бахар

1 кг. асортимент от подходящи за готвене ябълки (нарязани на резени по около 0,5 см.)

1 и 1/2 с.л. ракия

1/2 ч.л. екстракт от ванилия

 

Продукти за яйчената смес:

1 голям яйчен жълтък

1 с.л. разбита сметана

 

 

Начин на приготвяне:

Сложете брашното, смлените бадеми, солта и кафявата захар в кухненския миксер и разбъркайте.  Добавете маслото и разбъркайте 7-8 пъти, докато сместа придобие вид на зърнеста храна с парченца масло с големина на грах.  Добавете една с.л. вода по някое време и бъркайте докато сместа добре се слепне. Ако вземете една бучка от тестото и тя се задържи цяла означава, че сместа е готова, ако не се задържи добавете още една с.л. студена вода и разбъркайте отново.

Извадете готовото тесто от миксера и го сложете на чиста повърхност. Внимателно го разделете на два кръгли диска. Не премесвайте тестото! Когато направите двата диска все още трябва да виждате парченцата масло в тестото. Именно тези парченца масло ще ни помогнат да направим кората на пая хрупкава и леко куха. Увийте всеки един от дисковете тесто с найлон и оставете в хладилника поне за 1 час.

Сложете долната решетка на фурната на третата й степен и загрейте фурната на 190 градуса по Целзий.

Сложете боровинките, захарта, брашното и бахара в голяма купа.  Добавете ябълките, а след това и ракията и ванилията.

Извадете едното тесто от хладилника. Оставете го на стайна температура за около 5-10 минути. Поръсете малко брашно върху тестото. След това, като използвате точилка разточете тестото и го направете с диаметър около 30 см и дебелина около 3-4 милиметра. Докато точите тестото използвайте метална шпатула за да проверите, дали то не е залепнало за долната повърхност. Ако то се е залепило сложете малко брашно за да предотвратите следващи залепяния.  Внимателно сгънете готовото тесто наполовина. Поставете го в тава за печене на пай с големина 23 см. Разгънете го в тавата, като внимателно притиснете тестото към дъното й. Добавете ябълковият пълнеж в центъра на тестото, като използвате лъжица.

Извадете вторият диск от хладилника и го разточете, както направихте с първият. Внимателно го поставете върху ябълките в тавата. Залепете краищата на долното и горното тесто, като ги притиснете с пръсти. Отрежете излишното от тавата тесто, като използвате кухненска ножица и оставете около 0,5 см отвън. Сгънете ръбове на тестото под самото тесто, като ги повдигнете, така че да достигнат до ръбовете на тавата. Оформете ръбовете, като използвате пръстите си или вилица.

Разбъркайте жълтъка и сметаната в малка купичка. Намажете получилата се смес отгоре върху пая. Направете няколко прореза в горната кора на пая, за да може парата да излиза от там. Печете пая, докато ябълките останат цели, а тестото придобие златиста коричка, от 50 до 65 минути, в зависимост от вида на ябълките, които използвате.  След като извадите пая от фурната се оставя да изстине поне за около час. Сервирайте топъл или със стайна температура.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft