Перфектното ястие за обяд или пък вечеря- турски сиренки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Перфектното ястие за обяд или пък вечеря- турски сиренки
Перфектното ястие за обяд или пък вечеря- турски сиренки
12836
Перфектното ястие за обяд или пък вечеря- турски сиренки
какво четем
Приготвяне: 45 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 300 kcal

Питка - изпечена с пълнеж или още наричана соленка - е много популярна на Балканите. Това, което е характерно за нея, че във всяка страна е подготвена по различни начини. Ястието често се различава в състава на пълнежа, и на външен вид: може да се представи като малки кубчета или панделки, пайове или огромни хлебчета. Днес ще ви разкрием как да си направите вкусни турски сиренки .

И дори в тази класическа рецепта за закуски, вариациите са допустими. За тестото, вместо кисело мляко, можете да вземете заквасена сметана или кефир. И за пълнежа ще кажем същото както може да сложите твърдо сирене, така и извара, кашкавал или пък дори колбас. Можете да добавите и зеленчуци, и не само в пълнежа, но и в тестото. Сиренките в Турция обикновено се сервират за закуска или обяд . Много добре вървят с горещ чай или ароматно следобедно кафе.

 

Съставките

яйце 2 бр.

масло или зехтин 150 грама

зехтин 0,5 чаша

прясно мляко 0,5 л

кисело мляко 1 кофичка

бакпулвер 15 грама

пшенично брашно 3,5-4 чаши по 250мл

захар 2 ч.л.

сол 1 ч.л.

кашкавал 200 g

сусам на вкус

 

Подготовка

Разбийте едно яйце със захар и сол. Добавете разтопеното масло (или маргарин), млякото и зехтина. 

турски соленки
Пресейте брашното и половината от бакпулвера и добавете към течната маса. И така замесете тестото. Оставете го за малко в хладилника (15-20 минути). 

сиренки по турски
Междувременно подгответе пълнежа. Настъргайте кашкавалът на рендето, добавете останалата част от печенето към него. Яйцето разделете на белтък и жълтък.

Жълтъкът оставете за намазването на сиренките. Белтъкът разбъркайте и добавете към настъргания кашкавал. Ако желаете може да добавите към пълнежа и зеленчуци (копър, магданоз, зелен лук).

ТУРСКИ РЕЦЕПТИ
Разделете тестото на 12-16 парчета. Всяка част оформете с ръка (или точилка) на малка плоска торта. Поставете пълнежа в центъра на всяко парченце

турски соленки с кашкавал
Защипете краищата и оформете като топчета, поставете ви върху лист за печене. Всяка соленка намажете с разбития жълтък и поръсете отгоре сусам.


Изпратете в предварително загрятата до 190 градуса фурна. Печете кифличките за 30-35 минути до кафяво- златист загар. 

рецепта за кашкавалки

И не забравяйте да споделите новите рецепти с приятелите си!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft