Няма по-вкусно нещо от тази Погача Слонско ухо ! Пухкава, ухаеща на масло и пълна със сирене - чудесна вместо хляб и кифлички, а за специални поводи също е подходяща.
Начинът на приготвянето й е интересен, но никак не е сложен, просто следвайте инструкциите стъпка по стъпка по-долу в рецептата:
Погача Слонско ухо
Продукти:
- 600 г брашно тип 500 (меко)
- 40 г прясна мая
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 50 г масло (или маргарин)
- 250 мл хладко прясно мляко
- 3 супени лъжици кисело мляко
За плънката:
- 120 г масло
- 1 яйце
- 2 резена сирене
За намазване:
- 1 жълтък
- малко олио
- сусам
Приготвяне:
Замесете тесто от посочените съставки и го оставете да удвои обема си. Разточете с точилка кора с дебелина половин пръст.
Подредете кръговете в дълбока тава за печене, така че всеки кръг да е наполовина върху предишния, и веднага поставете плънката между тях.
Снимка: YouTube
Оставете погачата да втаса около 20 минути, намажете я с разбит жълтък, поръсете със сусамови семена и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 30 минути.
Снимка: YouTube
Когато стане златисто-кафява, поставете фолио отгоре, за да не загори.
Снимка: YouTube
ПЪЛНЕЖ: Смесете мекото масло, яйцето и сиренето заедно с вилица. Можете да използвате и друга комбинация на ваш вкус.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!