Помощ, в киселото зеле има слуз! Ето къде грешите и как да го избегнете:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Помощ, в киселото зеле има слуз! Ето къде грешите и как да го избегнете:
5687
Източник: i-woman
Помощ, в киселото зеле има слуз! Ето къде грешите и как да го избегнете:

За ползите от киселото зеле неведнъж сме писали по различни поводи. Тези му качества са безспорни.

Но освен всичко това, киселото зеле е една от любимите ни "зимни" храни. Когато времето навън застудее, сякаш автоматично посягаме към бидончето, за да извадим малко кисело зеле за салата или пък да приготвим с него любимите сарми.

Може би това е и причината толкова опитни домакини да треперят над бидона и да се чудят дали тази година е станало зелето. Макар да изглежда лесна задача и там има доста тънкости. А един от най-сигурните знаци, че нещо не е както трябва - слуз !

Ако в киселото зеле се появи слуз, най-вероятно е нарушена технологията на приготвянето му. В случая става въпрос за основните правила, чието спазване ще помогне да се предотврати появата на слуз.

1. Използван е грешен сорт зеле

За да стане киселото зеле хрупкаво, трябва да изберете средно и къснозреещи сортове, защото ранното не е подходящо за ферментация - в случая при приготвянето му ще се образува слуз.

2. Сложили сте йодирана сол

За туршии и кисело зеле се използва само обикновена сол. Йодираната пречи на процеса на ферментация.

3. Лош избор на контейнер

Зелето често се разваля поради неподходящи контейнери. Идеалният вариант за ферментация е дървена бъчва. Можете също да използвате стъклени и емайлирани съдове. Не се препоръчва ферментирането на зеле в пластмасови кофи.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft