Постната сарма на Нонка обра точките миналата година, затова я публикуваме отново:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постната сарма на Нонка обра точките миналата година, затова я публикуваме отново:
Постната сарма на Нонка обра точките миналата година, затова я публикуваме отново:
1979
Източник: За Жената
Постната сарма на Нонка обра точките миналата година, затова я публикуваме отново:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Споделяме отново с вас една от най-четените рецепти за постни сарми на кулинарния ни сайт. Постната сарма на Нонка буквално "обра точките" преди няколко години, много читателки споделиха, че са я приготвили точно така за Бъдни вечер и всички са били във възторг от вкуса!

Сармата на нашата читателка Нонка е постна, без месо и с много праз и лук.

Проста е, пече се във фурна, но е много вкусна. Ето какво ви е необходимо според рецептата:

Постната сарма на Нонка

Продукти:

  • 1 глава кисело зеле
  • 4 глави лук
  • 2 цели стръка праз
  • 3 малки чаши ориз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
  • 1 супена лъжица едър лют или сладък пипер
  • сол, черен пипер, дафинов лист, олио

Приготвяне:

Запържете нарязания лук и праз в олио, добавете измития ориз и запържете на среден огън, докато оризът придобие стъклен блясък. Подправете със сол, черен пипер, смлян сладък пипер и лют пипер (тези, които не обичат люто, могат да използват сладък пипер).

На дъното на съда, в който ще печем сармите, слагаме малко олио, аз слагам ситно нарязана средна част от зелето на дъното и отгоре подреждам сармите. По-красиви са, когато са по-малки, затова нарязвам листата на по-малки парченца и слагам по една плоска лъжица плънка върху всяка сарма.

подготовка листа сарми

Снимка: YouTube

Слагам 2-3 дафинови листа върху сармите и слагам цели листа зеле, за да останат сармите по-сочни.

навиване сармички

Снимка: YouTube

Залейте сармите с гореща вода (около 2 пръста над сармите), налейте малко олио, покрийте съда с капак и сложете във фурната на 180 градуса за около 3,5 до 4 часа. Поставете решетката на фурната по-ниско от средата.

Съвет: колкото повече лук и праз (дори и да е с месо), толкова по-вкусно е. Добре е да поставите тавата за печене по-високо, за да не прелее, когато заври.

(Днес ги приготвих в глинен съд, защото имат специален вкус). Ако са постни, не пестете от олиото и колкото по-дълго се пече, толкова по-добре, обикновено температурата не трябва да е висока, а умерена, „тихо да къкри“, както казваме в нашия край.

печени сарми

Снимка: YouTube

Когато отстраните горните листа, сармите са сочни и по никакъв начин не са препечени, а когато ги извадите, изобщо няма течност, само малко олио (по този начин можете да проверите в единия край на съда, ако не сте сигурни дали сармите са готови).

По желание можете накрая да ги „попарите“ с капка олио и червен пипер.

сармата на Нонка

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft