Козунак, месен с лъжица: Приговям го в събота, пека го в неделя и става на ОГРОМНИ КОНЦИ! Втасва в хладилника:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак, месен с лъжица: Приговям го в събота, пека го в неделя и става на ОГРОМНИ КОНЦИ! Втасва в хладилника:
Козунак, месен с лъжица: Приговям го в събота, пека го в неделя и става на ОГРОМНИ КОНЦИ! Втасва...
6251
Козунак, месен с лъжица: Приговям го в събота, пека го в неделя и става на ОГРОМНИ КОНЦИ! Втасва в хладилника:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава времето, когато от всеки интернет-форум ще надничат дъхави и апетитни козунаци. Ако все още си нямате любима рецепта (или искате да изпробвате нещо ново), днес ще ви разкрием тайната на домашния козунак с огромни конци, който след изпичане е въздушен и неземно вкусен!

Интересното тук е, че не трябва да месите с часове, за да получите заветните "конци" - тестото се бърка с лъжица, като преди края съвсем малко с ръка, за да се оформи, след което се слага в намазнена торба и се оставя да втасва една нощ (може и 24 часа) в хладилника, а на следващата сутрин се оплитат козунаците и се пекат.

Ето какво ви трябва за този уникален Домашен козунак на конци без месене :

Домашен козунак на конци без месене

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

  • 4 яйца
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша олио
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1/2 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 ч. чаша прясно мляко
  • 2 пак. суха мая* (14 гр.)
  • 1,2 кг брашно
  • 1 пак. ванилова захар
  • настъргана кора от един лимон

(*на различните опаковки има различни грамажи за суха мая, така че количеството трябва да се коригира съответно. На всяко пакетче е посочено за колко брашно е достатъчна маята)

За пълнежа:

  • стафиди, накиснати в ром (отцедени и подсушени със салфетка)
  • шоколадови капки
  • локум
  • течен шоколад
  • сладко или мармалад

За намазване преди печене:

  • 1 жълтък с 1-2 супени лъжици мляко

За поръсване:

  • захар, бадеми, орехи и др.

Приготвяне:

Всички изброени съставки трябва да са със стайна температура (не студени и взети директно от хладилника). В по-дълбока купа разбийте яйцата и добавете захарта, след което разбийте с телена бъркалка и добавете топлото мляко. Разбърква се, докато захарта се разтвори (може да сложите тенджерата на слаб огън, за да се загрее, но не повече от това!).

В киселото мляко добавете сода бикарбонат и разбъркайте добре. В дълбока купа пресейте брашното (това е важно, можете да го пресеете два пъти, за да е по-въздушно тестото) Оставете една чаша брашно настрана. В средата се прави кладенче и се изсипват сухата мая, ситно настърганата лимонова кора, киселото мляко, олиото, както и сместа от хладкото прясно мляко, яйцата и захарта. Добавете ванилия по желание. Разбърква се с лъжица бавно, докато се получи компактно меко тесто, което лепне за ръцете.

Поръсете брашното, което отделихте предварително, върху работната повърхност и изтръскайте тестото. тестото не трябва да се меси като за хляб или други печива, защото е много меко и лепкаво. Набрашнете пръстите си и просто повдигнете едната страна и я преместете в средата.

Така бавно ще поеме брашното, ще придобие еластичност и форма. Продължете да "сгъвате" тестото по този начин 5-10 минути, не повече. Ако и след това тестото все още е доста лепкаво, просто го намажете с малко олио и с намазнени длани, довършете по същия начин за още минута-две.

тесто за козунак

Приберете тестото в чиста голяма торбичка, намаслена отвътре и я оставете в хладилник до следващия ден. Ще проверите дали е втасало по следния начин: натиснете леко с пръст, - ако вдлъбнатината се изравни за кратко време, значи е добре. Или го защипете на едно място и го дръпнете - ако се къса на конци, значи е втасало добре. Ако това не е така, тогава загрейте фурната до 50 градуса и го поставете вътре за един час и едва тогава го оформете.

Втасалото тесто разделете на три части за три плитки или колкото части прецените. Имайте предвид, че плетениците трябва да се пекат във форма за хляб (дълга, дълбока и тясна) и да се пълнят наполовина от обема, защото след втасване и изпичане козунаците удвояват обема си.

Тестото се обработва върху леко намазнена повърхност с намазнени длани и се разделя на две, три или четири топки, от които се изпъват продълговати фитили с дължината на формата. Спплескват се и се пълнят с мармалад, стафиди, нарязан локум, орехова или макова плънка или нещо по избор и се затварят хубаво.

оплитане козунак

След това от фитилите се сплита плитка  и се поставя в застланата с хартия за печене форма. Сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса за 40-50 минути (или на топло, докато удвои обема си). След това го намажете с разбит жълтък, в който сте добавили малко мляко, украсете с орехи или други ядки по желание и поръсете със захар.

Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за 35-40 минути или настройте печенето според вашата фурна. Ако покафенее бързо отгоре, се покрива с алуминиево фолио и се допича така.

оформени козунаци

Да ви е сладко!

домашен козунак на конци

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft