Правите ли това преди да си пържите картофите, винаги ще ви стават като в заведение

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Правите ли това преди да си пържите картофите, винаги ще ви стават като в заведение
Правите ли това преди да си пържите картофите, винаги ще ви стават като в заведение
89344
Правите ли това преди да си пържите картофите, винаги ще ви стават като в заведение
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Какво може да бъде по-лесно от пърженето на картофи? Проста и вкусна гарнитура за всичко. Мнозина обаче биха се съгласили, че да ги направите идеално хрупкави отвън и нежни отвътре не е едно и също нещо. Винаги съм се чудил защо всеки път се получава различно, дори и да вземеш един сорт. И едва наскоро научих, че за да избегнат провал, някои готвачи накисват картофите в студена вода .

Цял живот само ги хвърлях в тигана! Но след като научих за този прост трик, животът беше разделен на преди и след. Освен това се оказа, че сред приятелите ми има гастрономи, които отдавна са го открили за себе си.

Защо да накиснете картофите преди пържене

Това е история за едно малко кулинарно разследване, към което бях подтикнат от примера на моята приятелка. Бях чувал и преди, че картофите могат да се накиснат, но не виждах смисъл в това. Мислех, че ще е достатъчно да ги измия, след като ги обеля. Но всичко се оказа малко по-сложно.

: „Нарязах цяла тенджера картофи, хвърлих в нея чесън и го накиснах във вода до вечерта, мислех да ги сготвя за вечеря. И тогава просто забравих за съществуването им!

Две седмици седя тенджерата в хладилника, мислех, че има супа вътре, бях ги забравила тотално. И вчера съвсем случайно се сетих с идеята да ги изхвърля. Картофите си бяха нормални, само напоени с чесън. Изпекох ги във фурната - ароматът на чесън беше из цялата кухня!"

Първо, беше изненадващо, че картофите могат да се съхраняват обелени толкова дълго време. И намирам този трик за удобен за заготовки . Второ, стана интересно как това се отразява на качеството на вкуса. Според моя приятел (и някои експерти в интернет) става много по-добре.

И ето какво става. Сред зеленчуците картофите са на първо място по съдържание на нишесте, което при пържене пречи на създаването на идеална коричка. Ако накиснете нарязаните картофи във вода , заедно със сока ще излезе голямо количество нишесте. В резултат на това кората е перфектна, а самите парченца стават нежни и ефирни отвътре. За да се засили ефектът, след накисване те трябва да се подсушат с кърпа и едва след това да се изпържат.

Освен това този подход към приготвянето на кореноплодни зеленчуци има редица други предимства . Колкото по-малко нишесте, толкова по-малко питателни и по-полезен става продуктът. Накисването обаче премахва и нитратите от влакната.

За да постигнете такъв ефект, не е необходимо да чакате две седмици, като мен. Сега отделям максимум 10 минути преди пържене и печене на картофи, за да накиснем парчетата в подсолена вода. Силно ви съветвам да добавите любимите си подправки там!

И ето един малък бонус: за да поддържате картофите си пържени равномерно и винаги да се оказват перфектни, използвайте повече олио. И винаги подреждайте парчетата в един слой. Само тогава картофите наистина ще бъдат пържени, а не задушени. Пожелавам ви успех в кулинарното поприще . Може би познавате и други трикове? Споделете вашите трикове с нас в коментарите!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft