При инсулинова резистентност, поръсете плодовете с тази подправка и няма да имате резки скокове в кръвната захар

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
При инсулинова резистентност, поръсете плодовете с тази подправка и няма да имате резки скокове в кръвната захар
4400
Снимков материал: pixabay.com
При инсулинова резистентност, поръсете плодовете с тази подправка и няма да имате резки скокове в кръвната захар

Инсулиновата резистентност е метаболитно състояние, което възниква, когато клетките в тялото ни станат резистентни към инсулина, хормон, който играе ключова роля в регулирането на нивата на глюкозата. В резултат на това панкреасът произвежда повече инсулин, което води до повишаване на нивата на кръвната захар.

Ако не се лекува, това разстройство може да доведе до диабет тип 2 и други здравословни проблеми.

Почти всеки ден се натъкваме на термина инсулинова резистентност . Това е метаболитно разстройство, което засяга все по-голям брой хора и често предшества развитието на по-сериозни заболявания, като мнозина дори не знаят, че имат проблем. Но ако ви бъде поставена диагноза, не се отчайвайте, защото тя може да бъде успешно контролирана. Ключова роля в този процес играе правилното хранене , напомня Мария Миланович, магистър по фармация - медицински биохимик и диетолог .

Как могат клетките, които станат резистентни към инсулин, да бъдат насърчени да „работят“ отново и да приемат глюкоза? Как да „отключим“ рецепторите? Освен с промени в начина на живот, Мария казва, че можем да постигнем това с помощта на редовни, балансирани хранения, които съдържат достатъчно протеини и здравословни ненаситени мазнини.

Какви храни трябва да се консумират? Диетологът препоръчва яйца , ядки (бадеми, лешници, орехи), семена, зехтин, фибри (от зеленчуци и бобови растения), както и сложни въглехидрати, за предпочитане от пълнозърнести храни (киноа, просо, елда, овесени ядки, пълнозърнест хляб).

Важно е да се обърне внимание на интервалите между храненията, които отново зависят от нашия биоритъм:

„Моята препоръка е да закусвате два до три часа след ставане, а да обядвате три и половина до четири часа по-късно, защото по този начин нивото на кръвната захар ще бъде стабилно, така че няма да се появят пристъпи на глад и резки спадове на енергията.“

Разпространено е мнението, че хората, които се борят с това разстройство, трябва да забравят за плодовете. Мария обаче смята, че те са абсолютно здравословни. Ключът е в нещо друго:

„Да, плодовете съдържат естествена захар, фруктоза, но също така имат много фибри. Най-важното е да изберете правилния. За тези, които имат инсулинова резистентност, препоръчвам горски плодове (боровинки, малини, череши - високо съдържание на антиоксиданти и витамин C...), като е най-добре да ги комбинирате с гръцко кисело мляко, или ядки, семена. Можете да консумирате и кайсии, нектарини, сливи.“

Диетологът разкрива и трик за регулиране на нивата на захарта: „Когато ядете плодове, не се колебайте да поръсите малко канела върху тях, защото това ще намали желанието за сладко и няма да има резки скокове на кръвната захар.“

От друга страна, ако страдате от инсулинова резистентност, избягвайте - бананите .

„Ако наистина не можете без тях, изберете по-зелени и забравете за презрелите, защото имат повече захар. Не бива да консумирате и грозде и смокини. Динята и пъпешът имат висок гликемичен индекс, това е вярно, но няма да натоварят панкреаса, ако не прекалявате.“

Мария Миланович също предлага закуска , която ще ни осигури достатъчно енергия. Тя може да бъде яйца по няколко начина (пържени, варени, омлет), към които задължително трябва да добавите зеленчуци (нещо сезонно - чушки, домати, манголд, каквото ви харесва), с парче пълнозърнест хляб и малко младо сирене.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft