Инсулиновата резистентност е метаболитно състояние, което възниква, когато клетките в тялото ни станат резистентни към инсулина, хормон, който играе ключова роля в регулирането на нивата на глюкозата. В резултат на това панкреасът произвежда повече инсулин, което води до повишаване на нивата на кръвната захар.
Почти всеки ден се натъкваме на термина инсулинова резистентност . Това е метаболитно разстройство, което засяга все по-голям брой хора и често предшества развитието на по-сериозни заболявания, като мнозина дори не знаят, че имат проблем. Но ако ви бъде поставена диагноза, не се отчайвайте, защото тя може да бъде успешно контролирана. Ключова роля в този процес играе правилното хранене , напомня Мария Миланович, магистър по фармация - медицински биохимик и диетолог .
Как могат клетките, които станат резистентни към инсулин, да бъдат насърчени да „работят“ отново и да приемат глюкоза? Как да „отключим“ рецепторите? Освен с промени в начина на живот, Мария казва, че можем да постигнем това с помощта на редовни, балансирани хранения, които съдържат достатъчно протеини и здравословни ненаситени мазнини.
Какви храни трябва да се консумират? Диетологът препоръчва яйца , ядки (бадеми, лешници, орехи), семена, зехтин, фибри (от зеленчуци и бобови растения), както и сложни въглехидрати, за предпочитане от пълнозърнести храни (киноа, просо, елда, овесени ядки, пълнозърнест хляб).
Важно е да се обърне внимание на интервалите между храненията, които отново зависят от нашия биоритъм:
„Моята препоръка е да закусвате два до три часа след ставане, а да обядвате три и половина до четири часа по-късно, защото по този начин нивото на кръвната захар ще бъде стабилно, така че няма да се появят пристъпи на глад и резки спадове на енергията.“
Разпространено е мнението, че хората, които се борят с това разстройство, трябва да забравят за плодовете. Мария обаче смята, че те са абсолютно здравословни. Ключът е в нещо друго:
„Да, плодовете съдържат естествена захар, фруктоза, но също така имат много фибри. Най-важното е да изберете правилния. За тези, които имат инсулинова резистентност, препоръчвам горски плодове (боровинки, малини, череши - високо съдържание на антиоксиданти и витамин C...), като е най-добре да ги комбинирате с гръцко кисело мляко, или ядки, семена. Можете да консумирате и кайсии, нектарини, сливи.“
Диетологът разкрива и трик за регулиране на нивата на захарта: „Когато ядете плодове, не се колебайте да поръсите малко канела върху тях, защото това ще намали желанието за сладко и няма да има резки скокове на кръвната захар.“
От друга страна, ако страдате от инсулинова резистентност, избягвайте - бананите .
„Ако наистина не можете без тях, изберете по-зелени и забравете за презрелите, защото имат повече захар. Не бива да консумирате и грозде и смокини. Динята и пъпешът имат висок гликемичен индекс, това е вярно, но няма да натоварят панкреаса, ако не прекалявате.“
Мария Миланович също предлага закуска , която ще ни осигури достатъчно енергия. Тя може да бъде яйца по няколко начина (пържени, варени, омлет), към които задължително трябва да добавите зеленчуци (нещо сезонно - чушки, домати, манголд, каквото ви харесва), с парче пълнозърнест хляб и малко младо сирене.