Няма как да не сте опитвали тези вкусни маслени сладки , по-известни като Локумки с мас . Обикновено нашите майки и баби ги приготвяха за Великден, а рецептата има няколко вариации - с и без вино.
Локумки с мас за Великден
Продукти:
пудра захар около 250 гр.
2-3 пакетчета ванилова захар
1 джезве (от 500 мл) мас, пълно догоре
3 джезвета меко брашно + още едно за замесване на тестото
щипка сол
1 джезве прясно мляко (1 пръст под горната част на джезвето)
1 равна лъжица захар
1 кубче прясна мая
За овалване на локумките:
250 г пудра захар
2-3 пакетчета ванилова захар
Приготвяне:
Напълнете джезвето догоре с размекната мас и я изсипете в по-дълбока купа, където ще месите тесто. Измерете брашното в същото джезве: добавете три джезвета (равни) брашно към мазнината.
.jpg)
.jpg)
Добавете щипка сол, след което бавно омесете с ръце мазнината с брашното, докато получите текстура, подобна на хайвер.
.jpg)
След това сложете мляко в джезвето, един пръст по-ниско от горната му част. Направете вдлъбнатина в тестото, след което изсипете млякото тук, добавете една равна лъжица захар и натрошете кубче прясна мая.
.jpg)
Оставете 10 минути, за да се активира маята. След това бавно омесете тестото до гладкост. Към цялото тесто (което излиза меко) добавете още едно джезве брашно и омесете добре тестото, докато стане гладко.
.jpg)
Този път не го оставяйте да втаса. Веднага разделете на няколко парчета, оформете фитили, нарежете на парчета и разточете от тях кръгли кори. Нарежете корите на триъгълници, сложете в единия им край парче локум и парче орех (или сладко по избор) и навийте кифличките колкото се може по-плътно. Подредете ги в тава за печене на малко разстояние, защото ще пораснат по време на печене.
Предварително пригответе пудрата захар за овалване: смесете я с ваниловата захар.
Оваляйте още горещите изпечени кифлички обилно в захар.
.jpg)
Съвършени са!

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







