Сирни Заговезни е в неделя - Вижте как да се подготвите за празника

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Сирни Заговезни е в неделя - Вижте как да се подготвите за празника
159646
Сирни Заговезни е в неделя - Вижте как да се подготвите за празника

Сирница

Сирна неделя или Сирница - седмицата между двете заговявания пред Великденския пост . През тези дни забранява да се пере, преде и да се върши полска работа, за да се предпазим от градушка.

За седмицата е характерно така нареченото туйкане или хвърляне на чавги .

Това са специални стрели, които мъжете хвърлят към дома на любимото момиче.

Джумал
Кукерски празник в Панагюрско

По някои краища, рано сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по къщите.

Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога - предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими звуци.

Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.

Сиреници
Пречистващата сила на огъня

Сирни Заговезни е известен и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя.

Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня.

Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.

Прошка
Празник на всеобщото опрощение

След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка.

По-малките винаги искат опрощение от по-големите.

Чрез този обред се цели да се възстановяване на добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.

Трапезата
Последното облажване

Вечерята на Заговезни е много тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последнен път могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.

Хамкане
Обичаят „Хамкане с халва“

Частица от халвата се окачва с конец на средата на тавана, или на пръчка с връв и се залюлява от най-възрастната жена в къщата. След залюляване на конеца всеки се опитва да хапне с уста парче от халвата, без обаче да си помага с ръце. Това е така нареченото „ Хамкане с халва “.

По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце.

След откъсване на парче от халвата, конецът се запалва и по неговото изгаряне се гадае за плодородието през идващите години.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft