Сода или бакпулвер-Какво е по-добре да изберете за успешно печене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Сода или бакпулвер-Какво е по-добре да изберете за успешно печене
7276
Сода или бакпулвер-Какво е по-добре да изберете за успешно печене

Един от основните критерии за успешно печене е пухкав и нежен продукт. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Неправилно изчислени пропорции, недостатъчно гасена сода - и всички усилия на домакинята могат да бъдат напразни. И ако преди домакините използваха предимно само сода, то сега в кулинарната тенденция е бакпулверът.

Каква е разликата между сода за хляб и бакпулвер, кой от тези компоненти е най-подходящ за печене - ще поговорим за всичко това по-подробно по-долу.

Бакпулвер или сода

Преди това домакинята използваше само сода. И ако си спомняте какви са били сладкишите на нашите баби, не можете да ги наречете нищо освен шедьоври. Въпреки че единственият вариант за тях беше газирана сода с оцет.

Това е така, защото самата сода не е подквасващо средство. И за да се разпадне напълно и вкусът на печенето беше прекрасен, трябва да се потуши с киселина. В крайна сметка по време на гасенето на содата се отделя въглероден диоксид, който всъщност придава обем на печивото. Ако добавите бърза вар към тестото, не трябва да мечтаете за пухкав продукт.

Има обаче един трик, който всеки трябва да знае: не е необходимо да гасите сода на открито, защото целият въглероден диоксид просто ще се изпари.

И още: за да вземете пухкави сладкиши, трябва да знаете точното съотношение на сода и оцет, колко са ви необходими например за килограм брашно. В крайна сметка, ако необходимото количество сода все още е посочено в рецептата, тогава сме свикнали да даваме оцет „по око“. Следователно печенето не винаги е според очакванията.

Освен това, ако "прекалите" със сода, ястието ще има неприятна и силна миризма на сода. Единственото, което остава да направите с такъв шедьовър, е да го изхвърлите.

Опитните готвачи обикновено препоръчват добавяне на сода към сухи храни като брашно, а оцет, напротив, към течности - кисело мляко, заквасена сметана, яйца.

И, внимание: содата може да се гаси не само с оцет, но и с лимонов сок или кисело-млечни продукти. Най-важното при използване на сода - не отлагайте и веднага изпечете тестото, защото реакцията е много бърза.

Не толкова отдавна на помощ на домакините дойде бакпулверът. И ако в началото беше третирано с някакво подозрение, като друга „химия“, днес без бакпулвер е трудно да си представим пълноценна кухня.

Пекарният прах от своя страна ни спасява от такива неприятни моменти, които са присъщи на работата със сода. Не е необходимо да се разтваря, просто трябва да го излеете в тестото.

Знаете ли, че бакпулверът е същата сода, комбинирана в подходящи пропорции с брашно и лимонена киселина? Често вместо брашно, производителите добавят повече нишесте, за да запазят бакпулвера по-дълго. Сместа се подрежда по такъв начин, че содата и киселината дават желаната реакция и в точното време - директно по време на печене.

Пекарният прах не трябва да се използва, когато се добавя мед  в тестото. Само содата може да се справи. Във всички останали случаи содата и бакпулверът могат да бъдат заменени един с друг, обаче, бакпулверът трябва да се използва като количество два и половина пъти повече от сода.

Всъщност, за да получите бакпулвер, вече не е необходимо да ходите до магазина. В крайна сметка много домакини знаят тайната на съотношението на продуктите в тази смес и сами приготвят бакпулвера.

Бакпулвер  у дома - как се приготвя-рецепта

Много лесно. Трябват ви 5 супени лъжици сода за хляб, 3 супени лъжици лимонена киселина и 12 супени лъжици брашно. Всички съставки трябва да се смесват в сух буркан и да се съхраняват там, плътно затворени с капак.

Тази смес ще бъде постоянно под ръка, а печените продукти ще бъдат винаги успешни. Какво ви пожелаваме!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft