Мек и сочен шоколадов сладкиш с череши - тази рецепта е перфектен избор за всеки повод! Ако нямате череши (или не са ви по джоба), може да го направите с вишни (става и със замразени или такива от компот).
Комбинацията от ефирен блат, богат шоколадов топинг и пресни плодове създава неустоим десерт, който ще зарадва всички любители на сладкото. На пръв поглед рецептата е добре позната и прилича много на популярното негърче, но комбинацията между шоколада и киселия вкус на черешите (вишните) ще ви изненада приятно.
Лесен за приготвяне, този плодово-шоколадов сладкиш е идеален за семейни събирания, празненства или просто за наслада с чаша кафе.
Старомоден сладкиш с череши и шоколадов сос
Продукти:
За блата:
- 3 яйца
- 230 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 220 г брашно (меко, тип 400)
- 6 г бакпулвер
За плънката:
- 500 мл прясно мляко
- 150 г шоколад
- 2 супени лъжици какао на прах
- 165 г маргарин
- 140 г захар
Допълнително:
- 300 г череши/вишни
- кокос, смлени ядки или смлени бисквити (за поръсване)
Приготвяне:
1. В дълбока купа разбийте яйцата със захарта с миксер, докато сместа стане кремообразна и гъста. Добавете млякото и олиото и продължете да разбивате.
Постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбийте, докато се получи еднородна смес без бучки.
2. Намажете и поръсете с брашно тава за печене с размери 37x24 см. Изсипете приготвената смес в тавата и я разпределете равномерно. Подредете черешите отгоре.
3. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса C за около 20 минути или докато блатът стане златистокафяв. Проверете готовността с клечка за зъби – ако излезе суха, блатът е готов. Оставете да се охлади.
Снимка: YouTube
4. Междувременно пригответе топинга. Сложете млякото, захарта, маргарина, какаото на прах и шоколада в тенджера на слаб огън.
Разбийте за 3-4 минути, докато сместа стане гладка и хомогенна. Оставете я да се охлади леко, но не прекалено много, за да остане течна за потапяне.
5. Нарежете охладения сладкиш на кубчета (трябва да получите около 45 парчета). Потопете всяко кубче в шоколадовия сос, като се уверите, че е равномерно покрито от всички страни. Извадете кубчетата върху тава за печене.
Снимка: YouTube
6. Накрая оваляйте кубчетата в кокос, смлени ядки или смлени бисквити, според вашия избор. Оставете ги да стегнат преди сервиране.
Снимка: YouTube
Този десерт може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни, а вкусовете му стават още по-изразени няколко часа след приготвяне. Насладете се на всяка хапка!