Обичам да се наслаждавам на чай от глухарче през зимата - той носи топъл полъх на пролет в мразовитите дни.
Приготвянето на такъв препарат изобщо не е трудно, основното е да се съхранява в хладилник, в противен случай сместа ще започне да ферментира.
Събирам пресни цветове от глухарче, внимателно ги поставям в буркан: слой цветове, слой захар, леко ги уплътнявам и ги оставям на топло място за една нощ. На следващата сутрин сложих буркана в хладилника.
Външно такъв препарат не изглежда много привлекателен - тъмна, леко неразбираема смес. Но щом загребете лъжица от тази смес и я пуснете във вряща вода, започва истинска магия: глухарчето се отваря, превръщайки се в нежно, ароматно цвете.
Това е невероятно здравословен, красив и ароматен чай, който ще ви радва през цялата зима!