Тесто за козунак Александрия - Пека всяка година, рецептата е тествана

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тесто за козунак Александрия - Пека всяка година, рецептата е тествана
Тесто за козунак Александрия - Пека всяка година, рецептата е тествана
2835
Тесто за козунак Александрия - Пека всяка година, рецептата е тествана
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато ми казаха, че тестото за Великден "Александрия" е просто бомба и няма по-вкусен козунак, всъщност не вярвах. Но бях изненадана от замяната на обикновеното мляко със затоплено такова.

А рецептата е оригинална, досега съм използвала само доказани рецепти за козунаци .

Миналата година рискувах и бях изненадана! Месенето в тестото е наистина необичайно, не сме свикнали да работим с мая. Тестото веднага зарадва - вдигна се перфектно, стана въздушно. Е, това, че тестото трябва да бъде замесено предварително, решението също се намира - слагам го през нощта и пека сутрин.

В рецептата присъства коняк. Защо? Известно е, че алкохолът прави сладкишите буйни, порести, пухкави и меки. Но не съветвам да се отклонявате от предложената технология за готвене, защото тя е ключът към успеха.

 

Тесто за козунак "Александрия" - доказана рецепта (стъпка по стъпка)

Съставки:

Топло мляко - 1 литър

Масло (меко) - 500 г 

Захар - 1 кг

Брашно - 2,5 кг (може да отнеме малко по-малко или повече).

Жива мая - 150 г

Яйца - 10 бр. + Още 2-3 жълтъка за намазване.

Коняк - 2 супени лъжици (допустимо заместване с ром, ликьор).

Сол - чаена лъжичка.

Ванилия - 2-3 

Стафиди - 200 г (Някои стафиди могат да бъдат заменени с захаросани плодове, ядки).

Стъпка по стъпка рецепта:

Съветвам ви да започнете подготвителната работа за месене на тестото вечер, в навечерието на печенето. Преди всичко добавете стафиди. Налейте вряща вода за 15 минути, след това изцедете течността и подсушете с хартиени кърпи.

Направете паста, като към топлото мляко добавите няколко лъжици захар и натрошена мая. Вземете веднага големи съдове.

Отделно разбийте яйцата с бъркалка, добавете към кашата.

Маслото трябва да се извади от хладилника предварително, за да има време да омекне. Прехвърлете го в купата с мляко и яйца, разбъркайте.

Ще получите смес с парченца масло, която трябва да се стегне със стреч фолио и да се остави настрана за 10-12 часа. Изберете топло място, маята ще работи по-добре.

Внимание! Колкото по-хладно е помещението, толкова по-дълго ще е необходимо маята да работи. Обемът ще се повиши няколко пъти, след това ще спадне - това е нормално. Ако забележите, че част от маслото е станало на бучки, не се страхувайте, това също е нормално.

След определеното време, осолете тестото, добавете ванилия и изсипете коняк.

На няколко етапа добавете брашно, като месете всяка порция старателно.

Когато масата стане достатъчно гъста, добавете стафиди с захаросани плодове. Разбъркайте останалото брашно.

Отначало ще бъде по-удобно да се работи в купа. Но когато тестото стане трудно да се меси с лъжица, прехвърлете сместа на масата.

Продължете да месите тесто с ръце. Добавете малко брашно. След това, вместо брашно, изсипете капка масло на масата, тогава сместа няма да лепне по ръцете ви.

Намажете дъното и вътрешните стени на купата с масло, сложете тестото. Покрийте, оставете настрана за 1,5-2 часа.

Тестото трябва да втаса добре, както е на снимката.

 Разпределете равномерно тестото по формите, като пълните до 1/3, не повече. Обикновено пека в малки хартиени формички, не е нужно да се мажат, но дъното може да загори.

Оставете да престои 40-50 минути да втаса. След това поставете в топла фурна. Загрейте постепенно фурната до 180 ° C. След това, след 25 минути, намалете мощността до 170 ° C.

Колко да се пекат козунаци? Времето зависи от размера на формата и мощността на вашата фурна. След 10 минути от началото на печенето намалете температурата до 150 ° C. Проверете готовността с клечка за зъби. Сукха ще ви каже, че е време да вземете козунаците.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft