Тирамису с ром
Продукти:
5 жълтъка
	120 гр захар
	50 мл ром (може както бял, така и червен)
	30 мл Калуа (или друг кафеен ликьор)
	250 мл сладкарска сметана
	500 гр маскарпоне
	36-40 бишкоти Савоярди (около 3/4 от големия пакет)
	студено кафе, смесено с ром и захар, за напояване на бишкотите
	Приготвяне:
	• Жълтъците се разбиват със захарта, слагат се на водна баня и разбиването продължава, докато побелеят и се сгъстят.
	• Междувременно се прибавят рома и калуата и всичко се разбърква.
	• Смъква се от котлона и се разбива още 3-4 минути, докато започне да се охлажда.
	• Маскарпонето се разбърква, докато стане кремообразно, а в друга купа се разбива сметаната.
	• Към маскарпонето внимателно се добавя яйчната смес и всичко се разбърква добре.
	• Последна се прибавя и сметаната, като всичко се смесва леко с помощта на шпатула или лъжица.
	• Тук искам да отворя една скоба и да споделя, че съвсем спокойно можете да направите тирамисуто в тенджера.
	• Тъй като нямах подходящ размер тортена форма (едната бе твърде малка, другата – твърде голяма), реших да използвам средно голяма тенджера.
	• Облякох дъното й с алуминиево фолио, след което покрих и със свежо фолио.
	• И тъй като тортата ще се поднесе обърната, реденето започва отзад-напред.
	• Първо крем, бишкоти, крем, бишкоти, крем и се завършва с бишкоти.
	• Накрая всичко се покрива с фреш и алуминиево фолио и се прибира в хладилник за през нощта.
	• Преди сервиране тирамисуто се обръща върху поднос или чиния.
	• Поръсва се обилно с неподсладено какао. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                            







