Торта с моркови

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Десерти
Торта с моркови
54737
Торта с моркови

 

 

 

 

 

Преди години, когато бях студентка, някой ми даде една готварска книга с различни рецепти. Спомням си много от рецептите в нея.

Много от тях бяха подходящи за моя тогавашен бюджет и готварски умения. Спомням си, че тогава копирах рецептата за торта с моркови и я изпратих на родителите си с посланието „Направете тази торта, много ще ви хареса!”. Тортата с моркови винаги е била една от любимите ми. Чували ли сте за рецепта за морковена торта с кокос и ананас? Преди години никой не беше чувал, но това съчетание наистина е фантастично. В оригиналната рецепта са дадени три чаши захар (които според мен са твърде много) и препоръчват приготвянето на морковите първо, което за мен не е необходимо. Понякога към тортата добавям и стафиди, но никога не пропускам да добавя кокос и ананас. С течение на години баща ми приготвяше тази торта за рожденните ми дни. Много пъти е пътувал часове, за да ми я донесе, на мястото на което учех.Сега ще я приготвим заедно!

 

 

Продукти:

3 чаши брашно

2 чаши захар

1 ч.л. сол

1 с.л. сода за хляб

1 с.л. канела

1 и половина чаши зехтин или гроздово олио

4 големи яйца (леко разбити)

1 с.л. ванилия

1 и половина чаши обелени орехи (повечето цели или начупени за топинга)

1 и половина чаши сладък настърган кокосов орех

2 чаши ситно настъргани моркови

1 чаша прецеден намачкан ананас

 

За глазурата:

225 гр. крема сирене (със стайна температура)

6 с.л. обезсолено масло (със стайна температура)

2 и половина чаши пудра захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

2 с.л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете масло и набрашнете леко две кръгли тави с диаметър 22-24 см.

Настъргваме моркови на фино ренде. Смиламе печени орехови ядки с малко захар.  В отделна купа смесваме брашното бакпулвера, содата и канелата. Размесваме добре и добавяме сол.

Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захар, като разбъркваме с мискера на лека степен за около 5 мин. Добавяме зехтина и разбиваме за още 1 минута. След това добавяме сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесваме добре със шпатула.

Разпределете получената смес в предварително приготвените тави и печете във фурната за около 45-50 минути. Когато извадим сладкиша от фурната, изчакваме 5-10 мин., преди да отделим тортата на формата и оставяме блатовете да изстинат напълно.

За да приготвим глазурата разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това добавяме бавно пудра захарта и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова добавете ванилията и лимоновия сок.

Нанасяме 1/3 от глазурата в средата на блата, поставяме втория блат с основата нагоре и покриваме с крема. Оставяме тортата в хладилник за 6 часа. След което може да декорирате горната част на тортата с половинки орехчета, подредени в кръг.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft