Трите най-здравословни заместителя на солта според лекарите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Трите най-здравословни заместителя на солта според лекарите:
3229
Източник: actualno.com
Трите най-здравословни заместителя на солта според лекарите:

Сигурно знаете, че солта е наричана "бялата смърт" за тялото. А ние, съвременните хора, прекаляваме с консумацията ѝ.

Разбира се, без солта също не може, защото тя е изключително важна за водния баланс в тялото. Препоръчителното количество сол за един възрастен човек на ден, обаче, е само 1/2 чаена лъжичка (плюс минус), а ние консумираме далеч повече.

Всъщност повечето храни, които ядем, съдържат сол. Ако изядем само един бургер с наденица и сирене, ще си набавим почти двойно количество натриев хлорид, спрямо това, което ни е необходимо за един ден. За да намалите количеството консумирана сол, първо трябва да изключите от диетата си бързи храни и преработените храни.

Руският диетолог Галина Джорова посочи трите най-здравословни заместителя на солта в храната - чесънът, лаймът и подправките.

подправки на прах

Излишното количество сол провокира задържане на течности в тялото, което води до появата на отоци, повишено кръвно налягане, увреждане на съдовите стени, в резултат на което те стават изключително уязвими към отлагане на холестерол и образуване на холестеролни плаки.

морска сол

Експертът припомня, че необходимата дневна доза сол е максимум 5-6 грама, което се равнява на няма и една чаена лъжичка. Но е важно да се отбележи, че в това количество се включва и скритата сол. Тя се среща почти във всички храни: в сладкишите, колбасите, сиренето, полуфабрикатите, преработените храни и сосовете. Скритата сол е около 80 процента от дневната доза на солта, която приемаме. Намалявайки нейното количество, ще успеете да намалите кръвното налягане и телесното си тегло, както и да се отървете от отоците. 

Д-р Галина Джорова дава и няколко препоръки за намаляване на съдържанието на сол в храната :

1. Винаги добавяйте сол в края на готвенето. Или още по-добре, осолявайте само порцията, която консумирате. 

2. Намалете консумацията на колбаси: заменете ги с месни продукти, изпечени във фурната.

майонезени сосове

3. Откажете се от готовите сосове и майонези – може да ги заместите с домашно приготвен дресинг от зехтин, лимонов сок и подправки.

4. Забравете за кубчетата бульон – в тях има много сол, всякакви добавки, подобрители на вкуса.

5. Помислете за алтернативата на солта – чесън, лайм и подправки .

пиле с лимон

6. Ако все пак използвате сол, дайте предпочитание на йодираната. 

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с експерт по здравословно хранене!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft