Учителят Петър Дънов ни завеща най-добрата диета за март:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Учителят Петър Дънов ни завеща най-добрата диета за март:
36647
Източник: edna.bg
Учителят Петър Дънов ни завеща най-добрата диета за март:

Името на Петър Дънов трябва да е познато на всеки българин. Наричан "Учителят" заради своята мъдрост, Дънов ни е завещал безценни съвети и рецепти за природосъобразен начин на живот.

Учението му, което гриничи с философия, и днес има хиляди последователи. Не по-малко известен от самия Дънов е и неговият житен режим , който се провежда в края на февруари и началото на март.

Всъщност Учителят е правил мартенския житен режим само със своята икономка Йорданка Жекова, която едва след 1953 година споделя с останалите тази така наречена " житна диета ". Тя всъщност е форма на пречистване както на тялото, така и на духа. Прави се всяка година в началото на март, веднага след пълнолуние, като продължителността е десет дни. Тази година стартът е на 22 февруари (според някои още на 18-ти).

житен режим Дънов

Трябват ви:

  • около килограм жито или лимец
  • 30 ябълки
  • 90 ореха
  • буркан чист и истински мед

жито в буркан

Всеки ден се консумират по сто грама жито, три ябълки, девет ореха и до три лъжици мед. На ден трябва да пиете и около 1,5-2 литра преварена изворна или трапезна вода.

100 грама жито се слага в термос от вечерта и се залива с 1,5 до 2 ч. чаши много топла, но не гореща вода. Сутринта, половин-един час преди закуска, изпийте водата и разпределете житото на три порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед, може и малко лимон. Водата всъщност не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито.

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.

Всъщност за създателя си и неговите последователи житният режим е нещо много повече от диета - ето какво казва за житеното зърно самият Учител: 

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” 

Петър Дънов

жито зърножито зърно

Защо точно жито?

На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”. 

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. 

житен режим продукти

Преди да започнете житния режим, е важно да знаете тези неща:

♦ Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
♦ Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец. 
♦ Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен). 
♦ Водата, която се използва за този режим е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата. 
♦ При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими. 

Успех!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft