След само седмица пиене на хлорофил в опит да облекчи акнето си, потребителят на TikTok „@Ellietaylor929“ сподели серия от видеоклипове, документиращи многобройните положителни промени, спечелвайки ѝ над 3,3 милиона харесвания.
Тя е само една от многото, които се присъединиха към тенденцията #chlorophyll, хаштаг, който досега е събрал над 250 милиона гледания.
Какво е хлорофил?
„Хлорофилът е зеленият пигмент, който придава на растенията, водораслите и зеленчуците зеления им цвят“, обяснява фармацевтът Шабир Дая, съосновател на компанията Victoria Health. „Той абсорбира слънчевата светлина и я преобразува в енергия чрез фотосинтеза.“ На молекулярно ниво е почти идентичен с хемоглобина, веществото, което пренася кислород в кръвта ни.
Интересното е, че хлорофилът не е нищо ново в света на здравеопазването. Както обяснява Дая, той е бил използван още в началото на 20-ти век за лечение на различни заболявания, от язви до кожни проблеми и дори лош дъх, но с течение на времето е бил заменен от фармацевтични препарати. Ползите му обаче никога не са изчезнали.
Какви са ползите от пиенето на хлорофил?
Хлорофилът е наистина впечатляваща съставка. Ето какво може да повлияе положително на тялото:
1. Намалява възпалението
„Хлорофилът неутрализира свободните радикали и помага за тяхното отделяне, което подпомага здравето на черния дроб и намалява възпалителните процеси“, казва диетологът и основател на марката „Artah“, Райън Стивънсън.
2. Допринася за здравето на кожата
„Хлорофилът ускорява заздравяването на рани, намалява акнето и намалява признаците на стареене, като стимулира производството на колаген“, добавя Стивънсън. Според д-р Виджай Мърти, експерт по функционална медицина и Аюрведа, хлорофилът действа като лек дезодорант отвътре.
„Това не е основно хранително вещество, но мнозина съобщават за по-добро храносмилане, по-свежа телесна миризма и по-чиста кожа“, посочва той, добавяйки, че са необходими допълнителни изследвания върху хора, за да се потвърди всичко това.
3. Помага при преноса на кислород
Хлорофилът подобрява оксигенацията на клетките. Той допринася за общото здраве и енергия, както и за по-ярък тен.
4. Подпомага функцията на черния дроб
Проучванията показват, че хлорофилът може да предотврати усвояването на диоксини, токсини, присъстващи в хранителната верига поради пестициди, и същевременно да помогне на тялото да ги елиминира. „Той насърчава детоксикацията и регенерацията на чернодробните клетки, а в някои случаи действа по-мощно от добре познати билки като сикавица или артишок“, казва Дая. Идеален за всеки, който се наслаждава на коктейл от време на време.
5. Подобрява чревното и храносмилателното здраве
В допълнение към подпомагането на функцията на червата, хлорофилът може да увеличи кръвообращението на органите и да има антимикробен ефект, намалявайки броя на вредните микроорганизми в храносмилателната система. И знаем, че подобни заболявания са свързани и с психичното здраве и лошите кожни състояния.
Има ли някакви рискове?
Както при всички хранителни добавки, е важно да се внимава. „Като цяло хлорофилът се счита за безопасен и добре поносим“, казва д-р Мърти. Но поради ефектите му върху чернодробните ензими и способността му да се свързва с хранителни вещества, съществува теоретичен риск той да намали абсорбцията на лекарства, ако се приема едновременно.
Поради това се препоръчва хлорофилът да се приема поне 1-2 часа след други добавки или лекарства. „Лицата, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва първо да се консултират с лекар“, предупреждава Мърти.
Кой трябва да избягва хлорофила?
Ако приемате лекарства, които повишават чувствителността на кожата ви към слънцето (напр. някои антибиотици или терапии за акне), високите дози хлорофил могат допълнително да увеличат фоточувствителността. Това означава по-голяма склонност към изгаряния и UV увреждане. Също така, хора с чувствителна храносмилателна система или склонност към диария трябва да бъдат внимателни, особено с течния хлорофил.
Стивънсън също препоръчва предпазливост при бременни и кърмещи жени: „Както при повечето добавки по време на бременност, няма достатъчно данни за безопасност при високи дози.“ По-ниските дози обаче вероятно не са вредни. Едно проучване установи, че приемът на хлорела при бременни жени с леко възпаление е безопасен и дори намалява запека.
Как безопасно да приемаме хлорофил?
Тъй като не е основно хранително вещество, няма официална препоръчителна дневна доза. „Повечето течни добавки препоръчват между 100 и 300 мг на ден“, казва д-р Мърти. Повече обаче не означава непременно по-добре. Ако редовно консумирате зелени листни зеленчуци като спанак, магданоз и пшенична трева, вие вече консумирате по-малки количества хлорофил от естествени източници.
Най-добре е да се разглежда като добавка към здравословното хранене, а не като заместител на истински хранителни вещества от цели растения.
Хлорофилът има ли вкус?
Да, и доста специфичен. „Повечето хора го описват като земен, тревист или леко метален“, казва Мърти. Ако някога сте опитвали суров сок от спанак, знаете какво имаме предвид. Поради интензивния си вкус, течният хлорофил най-често се разрежда във вода или се смесва с мента