Вкусен и лесен обяд, който всеки може да приготви. Тази мусака е толкова вкусна, че всяка хапка просто се топи в устата.
Чудна мусака с тиквички
Продукти:
- 300 г кайма
- 4 яйца
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 2 тиквички
- сол
- черен пипер
- олио
- смлян червен пипер
- 4-5 супени лъжици брашно
- 100 г галета
- 2 моркова
- 1 заквасена сметана
- малко сирене/кашкавал
Начин на приготвяне:
В малко олио запържете ситно нарязания лук, след това нарязания или настърган морков, след което добавете каймата и запържете добре, докато смени цвета си и излишната течност се изпари.
Подправете на вкус със сол, черен и червен пипер, а също така добавяте малко ситно нарязан чесън или чеснов гранули (на прах). Обелете тиквичките (ако са млади, не е необходимо), след което ги нарежете на тънки кръгчета.
Снимка: Youtube
Посолете ги и ги оставете да престоят половин час, за да пуснат соковете си. След това ги прецедете. В отделна купа разбийте две яйца и намажете тавата за печене или огнеупорната тава с олио.
Първо, поръсете с брашно всяко кръгче тиквичка, след това го потопете в яйцата и накрая го оваляйте в галетата. Подредете така приготвените тиквички (точно както за пържене, само че не е необходимо да се пържат в олио) на дъното на намазнена тава за печене.
Снимка: Youtube
Върху тиквичките разпределете няколко супени лъжици от запържената кайма, след това още тиквички, накрая месо и така нататък, докато не използвате всички съставки. Завършете реденето на пластове с тиквички.
Разбийте останалите две яйца, добавете заквасената сметана, разбъркайте добре и изсипете сместа върху тиквичките.
Снимка: Youtube
Настържете отгоре кашкавала и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.
Снимка: Youtube
Оставете мусаката леко да се охлади, след което нарежете и поднесете!
Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
Да ви е сладко!
Снимка: Youtube
Снимка: Youtube