Ще получите най-вкусното жито за Задушница, което някога сте опитвали! 3 съвета от личен опит, с които няма да сбъркате

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ще получите най-вкусното жито за Задушница, което някога сте опитвали! 3 съвета от личен опит, с които няма да сбъркате
Ще получите най-вкусното жито за Задушница, което някога сте опитвали! 3 съвета от личен опит, с...
3397
Източник: За Жената
Ще получите най-вкусното жито за Задушница, което някога сте опитвали! 3 съвета от личен опит, с които няма да сбъркате
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава последната за годината Задушница - Архангеловата, и сме сигурни, че няма да са ви излишни няколко ценни съвета за това, как се приготвя жито за Задушница .

За да може житото не само да изглежда привлекателно, но и да има феноменален вкус, не е нужно да харчите много време и съставки. Всъщност е изненадващо просто!

Честването на задушница е една от най-старите църковни и народни традии при нашия народ, е свързано с определен светец, закрилник на семейството и дома, който се празнува както може, затова е важно всяка домакиня да познава и спазва обичаите.

Житото на задушница се приготвя в чест на починалите предци и в памет душите им, но същевременно има и дълбок смисъл на благодарност, мир и благополучие.

Въпреки че рецептата за традиционно жито всъщност е проста (нужни са ви само сварена пшеница, ядки, захар), истинският вкус и външен вид зависят от няколко ключови стъпки .

жито задушница

Снимка: Shutterstock / artfood

За да направите зърната перфектно сварени, сладки и овкусени, опитайте следните съвети:

1. Готвенето на пшеницата трябва да е бавно и докато омекне напълно

Тайната на доброто жито започва още в тенджерата.

Пшеницата е най-добре да се накисне вечерта преди готвене, за да омекне и да се сготви равномерно. Варете я на слаб огън, поне час и половина до два, докато зърната омекнат напълно, но не и да станат на каша.

Когато пшеницата е сварена, изплакнете я с топла вода и я оставете да се охлади напълно, след което я отцедете добре, тъй като излишната вода може да развали текстурата и вкуса.

Може да го направите и върху памучна кърпа, която ще попие влагата.

2. Постигане на перфектна текстура и вкус

За да направите зърното гладко и кремообразно, но не като каша, най-добре е половината от пшеницата да се смели в месомелачка или блендер, а другата половина да се остави цяла. По този начин ще получите перфектната текстура.

След това добавете ситно смлени орехи, захар на вкус и малко ванилова захар или настъргана лимонова кора за аромат. Някои хора обичат да добавят чаена лъжичка мед, което придава особена пълнота на вкуса и блясък, а други задължително прибавят и канела.

пшеница задушница

Снимка: Shutterstock, Shutterstock / nada54

Ако искате особено богат вкус, добавете чаена лъжичка ром или малко ванилов екстракт към зърното за неустоим аромат.

3. Декорация и сервиране за по-празничен вид

Житото за Задушница традиционно се сплесква с лъжица и се поръсва с нарязани орехи, които можете да подредите във формата на кръст, но можете да го направите още по-красиво, ако напълните малка купичка със зърното, оставите го да престои известно време, докато се втвърди, и след това го обърнете върху чиния за сервиране - ще получите интересна форма на чаша като от сладкарница!

Поръсете върху него на тънък слой смлени орехи и по желание украсете с орехов кръст или пудра захар. Зърното трябва да е ярко и празнично, защото не е просто деликатес, а символ на радост, живот и памет на предците.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft