Японците са го измислили: уникално мек и пухкав хляб, който не старее с дни!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Японците са го измислили: уникално мек и пухкав хляб, който не старее с дни!
Японците са го измислили: уникално мек и пухкав хляб, който не старее с дни!
35488
Японците са го измислили: уникално мек и пухкав хляб, който не старее с дни!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тангзонг  е метод, използван в производството на хляб, който трябва да създаде мек и пухкав хляб. Произходът му води началото си от Япония .

Използването на този метод позволява на хляба да остане свеж за по-дълго, без да е необходимо да се използват изкуствени консерванти. Същността му се състои в това, че се прави характерна  (вода, мляко или смес от двете), която се загрява на котлона точно до 65 градуса (най-добре е да използвате сладкарски термометър). След това сместа се охлажда и използва, или се прибира в хладилник (трае до няколко дни).

хляб хокайдо

Японски хляб по метода Танзонг

За варената смес (Tang Jong): 

30 гр.брашно

125 мл вода


За тестото: 

(Всички продукти трябва да са на стайна температура, млякото трябва да е 36-38 градуса)

270 гр.брашно (ако е необходимо, можете да добавите 60-100 гр.)

6 гр.суха мая (или 12-15 гр.жива)

20+50 гр.захар

1/2 ч.л.сол

90 мл прясно мляко

1 яйце

30 гр.масло

сместа за тангзонг

1 жълтък и щипка сол за намазване

 

Приготвяне на хляба:

Всичко става много лесно и бързо. В тиган с дебело дъно смесете брашното и водата, поставете на умерен огън, продължете да разбърквате около 2 минути, докато лъжицата започне да образува "пътечка" в сместа. Получената смес покрийте с капак и поставете на студено в продължение на един час.

японски хлябтангзонг
Ако имате машина за месене, не забравяйте да я използвате. Тестото ще бъде лепкаво, така че не е много приятно да го месите с ръце, въпреки че ако искате, можете да поемете риска.

  • Изсипете брашното (270 гр.) в смесителната купа, добавете захар (50 г), сол (1/2 ч.л.), топлото мляко с маята, яйце (1 бр.), масло (30 г), сместа танзонг (която преди употреба трябва да извадите от хладилника и оставите да достигне стайна температура). Замесете тестото на средна степен за 10 минути. Ако стане твърде течно, може да добавите малко брашно, но имайте предвид, че тестото трябва да е леко лепкаво.
  • Поставете го на топло място в продължение на два часа, трябва да се увеличи около два до три пъти.


японски метод за хлябяпонски хляб тангзонг

  • Разделете втасалото тесто на четири равни части (средното тегло на едно парче е 170-175 г). Оформете топки от тестото, покрийте с фолио и оставете в покой за 10 минути. Глутенът ще се отпусне и тестото ще бъде по-лесно да се оформя.
  • Разточете топките на дълга овална форма и ги навийте на рулца, след което ги поставете във форма (за предпочитане за хляб), намазана с масло или някакъв вид мазнина, покрийте ги, за да не се напукат, и ги оставете на плота за час и половина.


вкусен хлябмного пухкав хляб

  • Готовия хляб намажете с жълтък, разбит с щипка сол, след пет минути намажете за втори път и пъхнете във фурната, предварително загрята на 175-180 градуса. Печете до златисто-кафяво, приблизително 30-35 минути, според фурната. 


пухкав японски хлябяпонска рецепта за хляб
Независимо от факта, че тестото съдържа само 30 грама масло и едно яйце, то има вкус на козунак или богата пита. Впечатлението е, че съдържа поне 5 яйца и цял пакет масло. Изключително вкусен и ароматен хляб. Опитайте, няма да съжалявате, рецептата е прекрасна!

Приятен апетит! 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft