Често хората посягат към хапче против киселини веднага щом почувстват дискомфорт. Ако се почувстват по-добре след около 45 минути, това е знак, че проблемът е излишната киселина.
Гастроентерологът проф. д-р Воислав Перишич има ясни съвети за всички, които страдат от проблеми със стомаха и излишна киселина. Той предупреждава, че содата бикарбонат не е дългосрочно решение и че самостоятелната ѝ употреба може само да облекчи симптомите за кратко време, но не и да реши истинската причина за проблема.
„Често хората посягат към хапче против киселини веднага щом усетят дискомфорт. Ако се почувстват по-добре след около 45 минути, това е знак, че проблемът е излишната киселина. Сода бикарбонат? Ами, това е трик, който трае половин час и това е. Неутрализира киселината само временно, но истинските лекарства трябва да имат продължителен ефект. Содата е като да задържаш вода, докато господарите си тръгнат“, обяснява професор д-р Перишич.
Тиха киселина и естествена помощ
Лекарят посочва и съществуването на т. нар. „тихи киселини“ – състояния, при които няма класическо киселини, но има чувство на гадене или дискомфорт в стомаха. За такива случаи той препоръчва билкови чайове:
„Най-добре е да пиете чай от жълт кантарион преди закуска, защото той е единственият, който съдържа вещества, които покриват лигавицата на стомаха. След закуска приемайте чай от мента. През деня четири до пет чаши мента ще помогнат за успокояване на стомаха“, съветва д-р Перишич.
Хранене за здрав стомах
Що се отнася до храненето, проф. Перишич категорично съветва да се избягва газирана вода с мехурчета, тъй като тя може да влоши стомашните проблеми.
„Препоръчвам да се ядат пет малки хранения на ден с малко мазнини. Наблегнете на леки въглехидрати - картофено пюре и моркови, ябълково пюре, банани. Печеното пиле също е добро, защото няма мазнини, които могат допълнително да натоварят стомаха“, обяснява гастроентерологът.
Лукът - истинска „божия храна“
Той особено подчертава значението на лука в диетата, като много здравословен и питателен зеленчук:
„Лукът е богат на кверцетин и е истинска „храна Божия“. Покойната ми майка често го пържеше на котлона, докато почернее, след което го добавяше към супа. Тя знаеше колко е здравословен и колко помага на стомаха“, заключава проф. д-р Воислав Перишич.