Разрешени и забранени храни при гастрит и язва

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Разрешени и забранени храни при гастрит и язва
10374
Източник: vesti.bg
Разрешени и забранени храни при гастрит и язва

При гастрит и язва е необходимо да се прибегне до диета, базирана на пресни продукти, с контролиран прием на мазнини. Важно е да се осигури консумацията на хранителни вещества с противовъзпалителен потенциал, за да се гарантира, че тъканите се възстановяват прогресивно, намалявайки симптомите.

ДА, трябва да включите следните храни в диетата си:

  • Плодове: препоръчват се ябълка, круша и банан. Те осигуряват пребиотични фибри - вещество, за което е доказано, че подобрява здравето на микробиотата и влияе положително на храносмилането. Постигането на добро разнообразие от микроорганизми на чревно ниво ще предотврати развитието на много патологии.
  • Зеленчуци: преди всичко в диетата трябва да присъстват тиквички, патладжани, спанак и моркови. 
  • Меса: най-подходящи са пилешкото и пуешкото, тъй като имат малко мазнини. Това ускорява изпразването на стомаха. Риба и миди също могат да бъдат препоръчани. Протеините ще бъдат решаващи за подпомагане възстановяването на увредената тъкан.
  • Млечни продукти: не всеки ги понася еднакво, но най-добрите в тези случаи са ферментиралите. Те имат пробиотици, които могат да помогнат за поддържане на контролирано състояние на възпаление във вътрешната среда. 
  • Важно е да се отбележи, че витамин С е необходимо хранително вещество при справянето с тези храносмилателни проблеми, поради способността му да стимулира синтеза на колаген. Говорим за най-изобилния протеин в тялото, който е част от всички тъкани. Въпреки това, повечето от храните, които съдържат този елемент, имат дразнещ потенциал или са много киселинни.

НЕ, не бива да консумирате тези храни, ако страдате от гастрит или язва:

  • Алкохол: това вещество е токсично, независимо от консумираната доза. Той е възпалителен и увеличава честотата на много хронични и сложни патологии. 
  • Пикантни храни: въпреки че са полезни за здравето поради способността си да активират метаболизма, те имат дразнещ потенциал. Ако има увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт, те трябва да се избягват, за да се контролират симптомите.
  • Сосове: те обикновено са много мазни, което забавя изпразването на стомаха. Могат също така да съдържат изкуствени добавки и елементи, които мда нарушат разнообразието и плътността на чревната микробиота.
  • Ултра преработени храни: всички тези храни с високо съдържание на транс-тип мастни киселини трябва да бъдат изключени. Тези елементи увеличават възпалението и окисляването във вътрешната среда.
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft