Аронията е наричана още храната на бъдещето, защото притежава изключителни лечебни свойства, които подобряват човешкото здраве. Това малко "зрънце", напомняща боровинка, ефективно прочиства човешкия организъм от токсини и тежки метали и затова е полезна превантивна мярка срещу злокачествени заболявания.
Многобройни анализи разкриват, че аронията има противораков ефект, тъй като има способността да предотвратява растежа и развитието на злокачествени заболявания и като силен антиоксидант предотвратява образуването на свободни радикали, защитава здравите клетки в тялото и кръвната плазма, забавя стареенето на организма и предотвратява развитието на хронични заболявания.
Снимка: pixabay
Произхожда от Северна Америка, откъдето е донесена в Европа.
Какво лекува аронията? Плодовете на аронията съдържат каротин, който предпазва клетките от увреждане, подобрява зрението и предотвратява катаракта. Аронията също така предпазва от UV лъчение, има способността да свързва тежки метали и радиоактивни елементи и позволява тяхното отделяне от тялото.
Снимка: pixabay
Стойност на аронията: узрелите плодове на аронията съдържат голямо количество биофеноли, танини, флавоноиди, антоцианини. Съдържа голямо количество витамини: A, C, P, B9, B6, B2, E, както и минерали като калций, калай, желязо, манган, йод, фосфор. Аронията е истинска съкровищница от витамини и минерали, събрани в малки плодове.
Снимка: pixabay
Арония в мед за подобряване на кръвната картина и добър имунитет
Съставки:
- 800 г арония
- 1 кг мед
- 2 буркана
Начин на приготвяне:
Почистете добре аронията от стъблата. Поставете в голяма тава.
Снимка: pixabay
След като аронията е добре подредена на един слой, оставете я за три дни да изсъхне малко.
Снимка: pixabay
Трябва да започне да се свива или набръчква. След три дни я разпределете в буркани, два по-големи и един по-малък. Напълнете ги до половината.
Снимка: pixabay
Втората половина на бурканите се пълни с мед, разбърква се добре и бурканите се затварят.
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay
Аронията е много здравословна. Приготвена по този начин с мед, тя трябва да се консумира всяка сутрин по една супена лъжица.
Снимка: pixabay
Тъй като аронията може да ферментира на топла или стайна температура, най-добре е бурканите да се съхраняват в хладилник или в сравнително хладно помещение.
Снимка: pixabay
Аронията има благоприятен ефект върху функцията на стомаха. Тя стимулира функцията на щитовидната жлеза, така че е особено препоръчителна за хора с хипотиреоидизъм. Аронията предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания. Този плод намалява високото кръвно налягане и холестерола и стимулира производството на „добър“ холестерол.
Снимка: pixabay
Аронията стимулира чернодробната функция, помага при изхвърляне на камъни и възпаление на жлъчния мехур. Тя има благоприятен ефект и върху храносмилателния тракт - успокоява спазмите и болките в червата, намалява възпалението на чревната лигавица и спира диарията.