България с най- скъпата храна в ЕС. Всички цени ударно се вдигнаха. Какво мислите?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
България с най- скъпата храна в ЕС. Всички цени ударно се вдигнаха. Какво мислите?
4150
България с най- скъпата храна в  ЕС. Всички цени ударно се вдигнаха. Какво мислите?

Пак сме номер 1, но не разбира се в хубавите и престижни класация, а в тази с най- скъпа храна в ЕС.
 

Цените на дребно на почти всички хранителни продукти са скочили, като средното поскъпване е с цели 7,9%, показват официалните данни на Европейската комисия за цените на суровините и хранителните продукти.
От всички страни членки страната ни е с най-голям среден скок в цените на храната. Изпреварваме Чехия, където поскъпването е с 5,8% на годишна база, Румъния, където увеличението е с 4,3%, Естония (3,4%), Унгария (3,2%) и Латвия (3,1%).


В развити пазарни икономики като тази на Германия и Франция годишното поскъпване на храните е едва 1,2 на сто и съответно 1,1 на сто.

За последната една година месото е поскъпнало с близо 19%, като вероятната причина за това е принудителното евтаназиране на хиляди прасета заради епидемията от Африканска чума по свинете. Скокът при цените на плодовете е с 11,3 на сто.

Поскъпване има при хляба, рибата и морските дарове, млякото, сиренето, яйцата, олиото и захарта. В съседна Гърция обаче цените са паднали с 4,1% на годишна база, поевтиняване отчитат в Ирландия, Италия, Кипър,

Португалия и Финландия, пише сайтът Агроновините. Осезаем скок в цените на редица хранителни продукти е отбелязан у нас за последните две седмици, показва справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От 16 март от този петък доматите от 2, 25 лв. за килограм вече струват 2, 83 лв.,картофи – от 0,89 ст. вече са 1,24 лв.,лимоните-от 2,44 лв. се вдигнаха на 3,35 лв. При основните хранителни стоки промяна в цените се наблюдава при захарта, скумрията и свинското,като последното е поскъпнало със 70 ст. за килограм.

Търговци отбелязват,че истерията от презапасяването е отминала, но цените остават завишени при месните продукти, консервите,както и на основните продукти като олио, масло, ориз и макарони.

Цената на брашното пък се е увеличила с около 10%. Някои от клиентите не гледат цените, а пазаруват каквото им е необходимо дори да има увеличение. В зеленчуковите магазини най-търсени са лимоните и джинджифилът.

Цените им са скочили с над 50 % за две седмици, отчитат търговци. Други клиенти на магазините смятат, че цените на някои от продуктите са спекулативни. Според търговците цените в магазините се повишават по веригата заради скока на борсите и при вносителите. На Софийската стокова борса цената на хранителните стоки върви надолу. Това обяви пред БНТ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Сред поевтиняващите той изреди пшеницата, царевицата, слънчогледа, а също и брашното. Задържа се цената на млечните продукти – кашкавал, сирене. Яйцата запазват цената си. Има поскъпване при месото и цитрусовите плодове, посочи той.

“Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее“, прогнозира той. Обясни, че когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft