Докато мнозина оценяват сладкия и лепкав вкус на месестата част на фурмата , малцина са наясно с потенциала на твърдата костилка в нейната сърцевина.
Костилките от фурми, които често се изхвърлят, могат да бъдат печени, смелени и приготвени като ароматна напитка без кофеин, която служи като заместител на традиционното кафе.
Тази древна практика преживява съвременно възраждане, особено сред тези, които търсят по-здравословна алтернатива на ежедневната си чаша кафе.
Снимка: pixabay
Десет невероятни ползи от кафето от фурми
1. Енергия без кофеин
Кафето от фурми осигурява естествен източник на енергия без треперене или енергиен срив, типични за кофеиновите напитки, пише NMD.
Според д-р Джеймс Ларсън, диетолог, „естествените съединения в семената на фурмите могат да стимулират метаболизма, без да натоварват нервната система“.
2.
Костилките на фурмите са богати на полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес.
Проучване, публикувано в *Journal of Food Science* (2018), потвърждава, че семената от фурми съдържат високи нива на антиоксиданти, които поддържат имунната система.
Снимка: pixabay
3. Подкрепа за храносмилателната система
Тази напитка може да успокои храносмилателния тракт и да насърчи редовността на дефекацията. Д-р Амина Хюсеин, гастроентеролог, посочва: „Фибрите в семената на фурмите могат да помогнат за регулиране на чревната функция.“
4. Регулиране на кръвната захар
Семената от фурми имат гликемично-регулиращи свойства, което ги прави подходящи за хора с диабет.
Изследвания в *Nutrients* (2020) показват, че екстрактите от семена на фурми могат да подобрят инсулиновата чувствителност.
Снимка: pixabay
5. Подпомага здравето на сърцето
Съдържа минерали като калий и магнезий, които са от решаващо значение за сърдечно-съдовото здраве. Според *Американското списание за клинично хранене* (2019 г.), тези минерали регулират кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания.
6. Богато на диетични фибри
Фибрите в кафето от фурми спомагат за усещане за ситост, което може да допринесе за контрол на теглото.
Д-р София Марковска, диетолог, казва: „Фибрите са от съществено значение за здравословното хранене и могат да намалят риска от преяждане.“
Снимка: pixabay
7. Естествен детоксикатор
Семената от фурми могат да помогнат на тялото да елиминира токсините. Проучване в *Food Chemistry* (2021) посочва техните хепатопротективни свойства, които подпомагат функцията на черния дроб.
8. Подкрепа за бъбреците
В някои култури костилките от фурми традиционно се използват за поддържане на здравето на бъбреците. Д-р Ахмед Саид, нефролог, отбелязва: „Антиоксидантите в семената могат да намалят възпалението в бъбреците.“
Снимка: pixabay
9. Укрепване на костите
Костилките съдържат калций и фосфор, които са важни за здравето на костите. Изследване в *Journal of Agricultural and Food Chemistry* (2020) потвърждава, че костилките от фурми са източник на тези микроелементи.
10. Без глутен и подходящо за вегани
Тази напитка е идеална за хора с различни хранителни нужди, включително цьолиакия или вегански начин на живот.
Снимка: pixabay
Как да си приготвим кафе от костилки от фурми у дома
1. Отстранете костилките
Отстранете костилките от пресни или сушени фурми и ги измийте обилно, за да премахнете лепкавото покритие.
2. Изсушете ги напълно
Разстелете костилките върху чиста повърхност или тава и ги оставете да изсъхнат естествено за 1-2 дни. За по-бърз процес използвайте фурна с ниска температура.
Снимка: pixabay
3. Изпечете костилките
След изсушаване, изпечете костилките в тиган на среден огън или във фурна на 180°C (350°F), като разбърквате от време на време, докато станат тъмнокафяви и придобият аромат на кафе. Този процес отнема около 30–45 минути.
Снимка: pixabay
4. Охладете и смелете
Оставете печените костилки да се охладят, след което ги смелете в мелачка за подправки или блендер, докато получите фин прах.
Снимка: pixabay
5. Пригответе напитката
Използвайте 1-2 чаени лъжички прах на чаша вода. Можете да го приготвите в тенджера, да го оставите да се запари като чай или да използвате френска преса. Оставете да се запари за 5-10 минути, в зависимост от желаната сила.
Снимка: pixabay
Допълнителен съвет: За по-добър вкус, добавете малко канела, кардамон или кокосово мляко.
Кафето от костилки на фурми е не само екологичен начин да се използват част от фурмите, които обикновено се изхвърлят, но и питателна и приятна напитка.
За тези, които търсят алтернатива без кофеин с богат вкус и ползи за здравето, това „скрито съкровище“ може да се превърне в нов фаворит.
Както казва д-р Ларсън: „Тази напитка е пример за това как естествените съставки могат да предложат вкус и здраве едновременно.“
Забележка: Този текст е само с информационна цел. Преди да правите каквито и да е промени в диетата си, консултирайте се с Вашия лекар, особено ако имате някакви здравословни проблеми или приемате лекарства.
Литература
1. Ал-Фарси, М. и Лий, Си. Ки. (2018). Антиоксидантен капацитет на екстракти от семена на фурми. *Списание за хранителни науки*.
2. Платат, К. и др. (2020 г.). Екстракти от семена на фурми и гликемичен контрол. *Хранителни вещества*.
3. Ал-Дашти, Й. и др. (2021 г.). Хепатопротективни ефекти на семената от фурми. *Химия на храните*.
4. Шафией, З. и др. (2019 г.). Минерално съдържание на семената от фурми. *Списание за селскостопанска и хранителна химия*.