Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза - 8 важни симптома, които ежедневно пренебрегваме:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза - 8 важни симптома, които ежедневно пренебрегваме:
21214
Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза - 8 важни симптома, които ежедневно пренебрегваме:

Щитовидната жлеза е един от най-важните човешки органи. Тя взаимодейства с всички органи и влияе на общото благосъстояние като цяло.

Всяка аномалия или дисфункция на тази жлеза се проявява в симптоми, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме.

Щитовидната жлеза е разположена в зоната на шията и основната ѝ задача е да произвежда хормони, които от своя страна са отговорни за правилния метаболизъм.

Нарушения във функциите ѝ означават неправилен хормонален баланс, което съответно се отразява негативно върху тялото. Днес ще ви запознаем с 8 от най-често срещаните симптоми за дисфункция на щитовидната жлеза.

щитовидна жлеза

8 симптома на дисфункция на щитовидната жлеза:

Треперене на ръцете и безпричинна нервност, раздразнителност  

Тези симптоми говорят за такова заболяване като хипертиреоидизъм, причинено от излишък на хормони. Може да са съпроводени от умора, тревожност, раздразнителност, защото метаболизмът е твърде бърз. Друг симптом може да бъде разсеяност.

Промени в умствената реакция

Този симптом също може да бъде причинено от хипотиреоидизъм, въпреки, че енапълно противоположен на първия симптом. Всъщност в този случай не се произвеждат достатъчно хормони, което също води до умора и изтощение.

Промени в теглото

Когато щитовидната жлеза отделя твърде много хормони, тялото на свой ред не може да се справи с тях. В този случай, човек ще наддаде на тегло, дори ако се придържа към строга диета. А при прекалено ниско ниво на хормони телесното тегло намалява, дори ако всичко е наред с апетита.

Различни необясними болки

Това може да бъде не само обща умора или слабост, но и болка в мускулите или ставите, която се случва по неизвестни причини.

дисфункция на щитовидната жлеза

Нарушение на менструалния цикъл

В случай на хипотиреоидизъм менструацията може да бъде дълга и болезнена. А при хипертиреоидизъм - напротив, бърза и кратка.

Подуване

Ниските нива на хормоните причиняват подуване на корема и нарушения в стомашно-чревния тракт като цяло. Най-често това се изразява в продължителензапек. При хипотиреоидизма отичат не само крайниците, но и лицето, поради което придобива странен вид.

Нарушено възприятие за температура

Често хората с увеличена щитовидна жлеза се характеризират с реакции, които са неразбираеми за повечето здрави хора. При ниски хормони често им е студено, а при високи хормони - напротив, усещат прекомерна топлина.

Промени в тялото

Сухата и привидно безжизнена коса е признак на хипотиреоидизъм. Както и бледност и жълтеникав оттенък на кожата като цяло.

Следващата стъпка след идентифицирането на заболяването е да се намерят подходящи начини за лечението му.

Ако сте открили един или повече от гореописаните признаци у себе си, може би е време да си направите едно простичко изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза - най-малкото за ваше собствено успокоение. Самодиагностиката не замества в никакъв случай експертизата на лекаря - имайте го предвид и бъдете здрави!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft