У дома на почит са тестените закуски, а от всичко най-обичаме мекиците на баба Славка . Никога не ме домързява да замеся тестото, щом стана в неделя сутрин, а докато децата се събудят, вече са приготвени и ги чакат топли-топли на масата.
Мекиците на баба Славка
Продукти:
- 1 яйце
 - 1-2 чаша заквасена сметана
 - 1 чаша топла вода
 - 1 пак.бакпулвер
 - малко сол
 - брашно - колкото поеме за меко тесто
 
Приготвяне:
Замесва се тесто от посочените съставки, а брашното се добавя постепенно и се изчаква да се поеме добре, преди да се добави следващата доза, така че мекиците да не станат твърди и жилави.
Треба да се получи меко тесто, което съвсем лекичко да лепне под пръстите. Разточва се на кора с дебелина един пръст. Нарязва се на правоъгълници и след това мекиците се пускат в съд с добре сгорещено олио.
.jpg)
Важното е олиото да е в обилно количество и да е добре загрято, за да не поемат мекиците много мазнина.
Когато се зачервят добре, се изваждат върху хартиени салфетки.

Да ви е сладко!

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







