Голям празник е утре-Жените правят специален ритуал за здравето на децата, а 5 имена празнуват имен ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Голям празник е утре-Жените правят специален ритуал за здравето на децата, а 5 имена празнуват имен ден
3443
Голям празник е утре-Жените правят специален ритуал за здравето на децата, а 5 имена празнуват имен ден

Празникът се чества в памет на Преподобни Евтимий Велики, роден в град Милетин и живял през V век, а също така и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски (ок.1327 - 1402).

Сред народните традиции празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

Последните три имена са във връзка с обредната практика - жертвоприношение на петел.

 Имен ден празнуват Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий, Ефтимия

Петел се коли във всяка къща с мъжка челяд. Обикновено жертвеният акт се извършва на къщния праг, който според традиционните народни схващания разграничава усвоеното пространство на дома от дивата природа. Петелът се коли от петнадесет-шестнадесетгодишно момче, което трябва да отговаря на изискването за "полова чистота", т. е. момчето не трябва да е имало сексуална връзка.

В ситуацията на обреда юношата се нарича "петелар". След като заколи птицата, той прави кръстен знак с нейната кръв по челата на всички момченца в къщата, за да бъдат здрави през цялата година. С кръвта на петела се рисуват кръстове и по външните страни на вратите и портите. Понякога това става направо с отрязаната глава на петела, която след това се забучва на портата, обърната в източна посока. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. С част от петьовите пера се украсяват специално приготвените за празника знамена, които се наричат "колуни". Всяко домакинство приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял.

Майките месят пресни пити и кравайчета, пържат тиганици и правят баница или зелник. Част от обредния петел и кравайчетата се раздават на роднини и съседи за здравето на момчетата. В онези домове, където има женска челяд, стопаните колят обикновено ярки за здравето на момиченцата. В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). За обед цялото домочадие се събира около тържествената трапеза.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft