Десетки се втурнаха към българска река да събират злато

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Десетки се втурнаха към българска река да събират злато
2673
Десетки се втурнаха към българска река да събират злато

Златните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици благороден метал се събраха вчера край Първомай, пише "Телеграф".

Те издирваха злато в река Мечка - както ръчно, така и с металодетектори, като за целта бяха предварително разпръснати обекти за намиране. Най-добрите получиха грамоти и награди. Златотърсачите у нас, които търсят родния Клондайк, са около 1000, а вчера се събраха стотици.

"Не може да се забогатее, защото злато се намира изключително рядко, трудно е. Искат се инвестиции за гориво, за храна, а работата е тежка", разказва един от заклетите фенове на хобито Йордан Тодоров.  Цяло лято ще продължат съборите за хората, които търсят в реките така наречените златинки.

За да се захване с това хоби е необходимо начална инвестиция, която не е малка. При желание човек може да стартира с едно легенче за около 30 лева, с което да чисти финия пясък, като леща.  Улеят е следващото нещо, което мераклиите разпъват по бреговете на реките. Това е най-старото съоръжение, ползвано от траките преди хилядолетия.

Прадедите ни го изработвали от дърво, което издълбавали майсторски. Днес в тази роля влизат улуци от различен тип материал - пластмаса, ламарина, в които се изсипва баластът, съдържащ благородния метал.  Улей може да си спретнете и сами от метал за около 40 лева. Драгата пък представлява специално сито на две нива. Тя е по-скъпа и ще трябва да отделите около 400 лева. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft