Единственото средство, което сваля защитната обвивка на коронавируса и го унищожава отвътре (Видео):

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Единственото средство, което сваля защитната обвивка на коронавируса и го унищожава отвътре (Видео):
2303
Единственото средство, което сваля защитната обвивка на коронавируса и го унищожава отвътре (Видео):

От избухването на новия коронавирус, известен като COVID-19 , сме свидетели на постоянни (и прокламирани от всички възможни експерти) напомняния да мием старателно и правилно ръцете си: сапун и вода, поне 20 секунди, хартиена кърпа за еднократна употреба, изчакай да изсъхне. Това в общи линии е рутината, която описват всички.

Въпреки че дезинфектантите за ръце на базата на алкохол са добра алтернатива (ако изобщо можете да намерите ценното шишенце по аптеките в наши дни), често ни се казва, че измиването на ръцете е предпочитаният метод за правилно почистване на ръцете от вредни бактерии и вируси.

дезинфектант срещу сапун

Но защо все пак? Не трябва ли твърдението за „убива 99,9% микроби“, изписано старателно върху опаковката на дезинфектантите за ръце, да ни предпазва достатъчно?

Да и не.

Тъй като към настоящия момент почти всички сме стационирани вкъщи, сега е идеалният момент да ви покажем научно, защо миенето на ръцете ви е по-добра защита от дезинфектанта за ръце - а никой не е по-добър в убеждаването от Алтън Браун - хранителен експерт, прочут със своите колоритни и експертни пояснения.

Алтън Браун

Като домакин на Good Eats, Браун често използва интересни и креативни методи, за да обясни разбираемо сложната наука на готвенето.

Според него миенето на ръце е много подобно на приготвянето на дресинг за салата.

Както Браун обяснява, натриването със сапун и вода освобождава амфифили, химично съединение, притежаващо както хидрофилни (водолюбиви), така и хидрофобни (водонепоносими) свойства. При правилни действия от наша страна амфифилите създават емулсия, която може да свърже определени вещества, които иначе принципно не могат да се смесят (например олио и оцет, най-популярният дресинг за салата). 

сапун свойства

Тази емулсия не само извлича и премахва вирусите от кожата, но също така може да разгради мазнинната им "опаковка" (защитен слой), "оставяйки вируса да се чувства гол, уплашен и на практика мъртъв“, както колоритно го обяснява Браун.

Алтън Браун

Дезинфектанти на базата на алкохол могат да убиват вируси, но те нямат емулгиращи свойства да премахват вирусите или да достигат до всички тях, докато простият сапун и водата могат. О, и един професионален съвет: Антибактериален сапун не ви е необходим.

В заключение Браун показва правилната рутина на миене на ръцете - 30 секунди, а не 20, за всеки случай.

миене на ръе

Гледайте видеото на Браун по-долу, за да видите пълната информация:

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft