Ето как протича първата брачна нощ при циганите

вход през zajenata.bg
За Жената
Любов
Сватби
Ето как протича първата брачна нощ при циганите
6256
Ето как протича първата брачна нощ при циганите

Ценностите на циганската общност са дълбоко вкоренени, поради което сватбеното тържество се отличава със специален аромат. Първата брачна нощ на циганите, за разлика от много нации, се провежда по време на честването на сватбата и изисква специално потвърждение. Изненадани ли сте? Каним ви да научите за най-нетривиалните сватбени обичаи и особености на циганската първа брачна нощ.

Как минава първата брачна нощ при циганите: сватбени обичаи

За да си представите по-добре цветното сватбено тържество на циганския клан и оригинални ритуали, ще ви запознае с няколко строги закона, които все още се прилагат:

Според традицията бракът между циганите се случва в млада възраст. И ако сватбата на 19-годишна възраст е доста рядко срещано явление за европейската младеж, защото уж е рано, тогава булка от циганското семейство на тази възраст вече се счита за стара и безполезна девица. Следователно циганските бракове са на възраст между 15-18 години.

Сватбата може да се случи в момент, когато децата на две семейства са в детска възраст. Ако булката например е била омъжена на десетгодишна възраст, тя може да живее в семейството на младоженеца до петнадесет години, след което сватбата ще се играе.

Думата на старейшините в циганското семейство е закон. Следователно изборът на кандидат за младоженци или булки се извършва от родители, главно от бащата. Съгласието на булката по време на срещите се счита за официално, тъй като тя не смее да тръгне против волята на своите близки.

Циганската сватба не включва отиване в гражданското, тъй като не се предвижда развод в семействата. Православните цигани безусловно се женят в църквата. Ходенето на сватбеното тържество обикновено трае три дни и има около 300 гости. Абсолютно всички разходи се поемат от семейството на младоженеца, така че когато в семейството се роди момче, трябва незабавно да започнете да събирате пари за сватбата. Интересно е, че според традицията сватбата в Индия, напротив, се плаща от страната на булката.
Мъжете и жените винаги седят на отделни маси, особено булката и младоженеца, такъв е циганският закон. Според традицията на втория ден от сватбата младоженците са близо, на същата маса.

Обреди при циганите след сватбената нощ

Отдаване на честта

Ключовият обред на циганската сватба се счита за обичай на информация или „премахване на честта“ след сватбената нощ. Младоженците ще бъдат завинаги обвързани от брака, но преди това събитие булката трябва да докаже невинността си. Предпоставка за брака е младата девственост. Как се проверява? Има три предположения:

  • Младите се оттеглят в специално помещение, където се извършва смесването (сватбена нощ), след което се изнася чаршаф с характерни белези, потвърждаващи невинността на момичето, за да го видят всички.
  • Булката си тръгва с три почитаеми жени, които я лишават от невинност, като използват пръста си. Младоженецът не участва в този ритуал.
  • Сватбената нощ според някои се провежда точно на банкетната маса с гости. Честно казано, бързаме да успокоим - тази версия се счита за най-смешната и неправдоподобна.

По време на отсъствието на младоженците някои цигански семейства организират театрални представления - пребиват ритуално откраднатата булка от младоженеца. Изглежда много естествено, така че има мнение, че циганската сватба без бой не е сватба. Разпитите на пияни обаче са напълно неприемливи. Въпреки че празничните маси се спукват с най-различни ястия и алкохол, да се напиеш на циганска сватбена церемония е равносилно на срам.

След като събира младите заедно, окървавеният чаршаф (според друга версия - риза), обсипан с червени панделки и цветя, се изнася на гостите на поднос. Жените, участващи в честния ритуал, поздравяват и благодарят на близките на булката за благоприличие, а червени панделки се присъждат на всеки член от семейството на младоженеца. След сватбената нощ и циганския обичай, булката сама се облича в червена рокля и от този момент става жена. Има такива, които сплитат косите си в плитки. Сега тя е длъжна да ходи само с покрита глава. Малко сходство с предоставянето на доказателства за целомъдрието на булката има азербайджанска сватба.

Интересно : Ако няма данни за невинност, бракът се прекратява веднага, а момичето ще остане неомъжено завинаги, което е тежко бреме за циганите. Освен това семейството на разглезената булка ще се сблъска с позор през целия живот и е по-добре те веднага да напуснат родния си град. Има моменти, че едно момиче все пак успява да се ожени, но си струва титаничните усилия на семейството.

Обред "Братство"

Веднага след първата брачна нощ и „премахването на честта“ следва обредът на единство на кръвта или „братството“. Булката и младоженецът правят разрези с остър нож на ръцете си и свързват кръвта заедно. От този момент за тях всичко в живота е разделено наполовина, включително домакинските задължения. Те са принудени да отглеждат деца заедно и се считат за роднини.

Сватбените обичаи и ритуали на циганите значително се различават от обичайните ни стандарти. Строгостта и подчинението са в основата на връзката между родители и деца. Най-важната добродетел на циганската булка е честта.  

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft