Жена се разболя от морбили в София

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Жена се разболя от морбили в София
1446
Жена се разболя от морбили в София

"Вчера имаме доказан случай в Референтната лаборатория за морбили в София при жена на 37 години... След лечение в частна болница вече тя е настанена в Инфекциозна болница".

Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му броят на случаите с морбили в Европа и на Балканите расте. Основната причина за това е липсата на ваксинации и свободното движение на сезонни работници от държави, в които ваксината срещу дребната шарка не е задължителна.

Проф. Кантарджиев препоръча да се избягват пътувания в рисковите страни на деца под имунизационната възраст от 13 месеца, а тези, които не са боледували от морбили и са пътували в чужбина, да избягват контакт с деца в първите дни след завръщането си.

"Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души... Като наемат момичета и момчета да работят по нашите курорти, здравните власти трябва да искат имунизационен паспорт или собствениците на хотели да ги имунизират", предложи експертът.

Проф. Кантарджиев обобщи тенденцията на Балканите - 5 500 болни в Сърбия, в Румъния броят на болните намалява - от 10 000 през миналата година на 1500 сега, 2500 болни в Гърция за миналата година.

Епидемия от морбили е обявена в съседна Македония, където вече трето дете почина от дребната шарка. Ваксинация не е била направена.

Миналата година Световната здравна организация предупреди за увеличаване на броя на заболелите в световен мащаб, в това число и в Европа. У нас ваксината е задължителна и досега България успява да избегне епидемията независимо, че заразата е в съседни държави като Сърбия, Гърция и Македония.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft