Загадките на COVID-19: Това са нещата, които все още не знаем за коронавируса

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Загадките на COVID-19: Това са нещата, които все още не знаем за коронавируса
1128
Източник: Vesti.bg
Загадките на COVID-19: Това са нещата, които все още не знаем за коронавируса

Ковид-19 или както наричат новата болест - китайската чума. Само допреди половин година това наименование бе неизвестно на повечето от нас и никой не подозираше, че заразата, тръгнала от пазара в Ухан, ще се превърне в пандемия. Но въпреки, че върху изучаването на коронавируса работят едни от най-големите мозъци на планетата, има още нерешени загадки около коронавируса .

Ето какво не знаем за новия коронавирус :

Сигурно е, че новият коронавирус има естествен произход. Проучването на Робърт Гари от университета в Тулан, Едуард Холмс от университета в Сидни, Андрю Рамбо от университета в Единбург и Иън Липкин от Колумбийския университет, беше публикувано в „Нейчър”.

Учените анализираха генетичния шаблон на протеиновите куки, с които вирусът се закача и прониква през външните стени на клетките на хората. Данните сочат, че той е резултат от естествена мутация.

Освен това структурата на ковид-19 се различава от тази на познатите човешки коронавируси и до голяма степен прилича сродни такива, открити в прилепи и панголини.

Това, което учените все още не знаят е точният произход на ковид-19. На база събраните данни има две теории.

Едната е, че вирусът е еволюирал в прилепи и оттам по някакъв начин се е прехвърлил върху първите заразени хора, като вече активен патоген. Така се появяват първите огнища на други коронавируси като тези, предизвикващи близкоизточния респираторен синдром (MERS) и тежкия остър респираторен синдром (SARS).

Само че няма никакви данни, които да доказват, че ковид-19 се е пренесъл изненадващо от прилепи върху хора.

Другата теория е, че източник на вируса са панголините – средноголеми бозайници, наричани още люспеници. От тях вирусът, вероятно чрез консумация на необработено месо или чрез междинни преносители, като цивети или порове, се е пренесъл у хора. След това е мутирал в човешкия гостоприемник.

Според авторите на изследването към този момент е трудно, ако не и невъзможно да се разбере, коя от двете теории е вярна.

Освен с подробностите за произхода не сме наясно и с други ключови неща за новия коронавирус, като например как точно се предава от човек на човек.

Към момента Световната здравна организация приема, че заразяването с ковид-19 става само чрез капки, издухани или изкашляни, директно върху друг човек или върху някаква повърхност.

Проучванията не успяват да докажат категорично, че заразата се разпространява по въздушен път. Има редица изследвания, сочещи в тази насока, както и други, които я опровергават, пише „Нейчър”

Учени в САЩ показаха в лабораторни условия, че вирусът може да оцелее в аерозол и да остане заразен поне 3 часа. Но самите автори на изследването признават, че средата е била „изключително изкуствена”.

В Китай, където до момента има най-много събрани данни в реални условия, обаче не са открити доказателства, че вирусът се пренася по въздуха.

Ако такива бъдат намерени, това би означавало, че ковид-19, подобно на грипните вируси, оцелява в достатъчно количество, за да бъде заразен, в миниатюрните капчици, които хората отделят при дишане и говорене.

Проблемът е, че е много трудно този аерозол да бъде изследван, защото, за да се запазят вирусите активни в него са нужни точно определени влажност, температура и въздушен поток.

Друго решаващо нещо, което не знам е инфекциозната доза – броят на вирусните частици, необходими за причиняване на инфекция. Експерименти в тази насока няма как да се провеждат, защото биха били меко казано неетични, с оглед на смъртността и тежестта на заболяването.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft