Известният сръбски лекар: „Това е най-лошата възможна храна за червата, ако ядете така, киселината ще ви изяде!"

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Известният сръбски лекар: „Това е най-лошата възможна храна за червата, ако ядете така, киселината ще ви изяде!"
10276
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Известният сръбски лекар: „Това е най-лошата възможна храна за червата, ако ядете така, киселината ще ви изяде!"

Гастроентерологът и онколог д-р Дино Тарабар казва, че разнообразието е най-важно за здравето на червата, а също така обясни как захарта влияе на червата .

„Това разнообразие идва от храната. Захарта е най-лошата възможна храна, защото се преработва и абсорбира в тънките черва, така че нищо не достига до дебелото черво, така че не храните бактериите.

Ако ядете сложни въглехидрати, те не могат да се размножат напълно, докато целулозата, когато ядете ябълка с кората, тя ще попадне в дебелото черво. Добрите бактерии чакат там, за да се "нахранят" с целулозата и след това ще направят всички тези добри неща за нас.“

д-р Дино Тарабар

Снимка: YouTube

Лекарят посочи, че ако бактериите не се хранят със сложни въглехидрати, мазнини и протеини, то клостридиите, кандидата и други вредни бактерии се размножават, причинявайки вреда на организма.

портокалов сок

Снимка: pixabay

Соковете унищожават добрите бактерии

Все по-често виждаме хора, които вместо да консумират цели плодове или зеленчуци, решават да пият прясно изцеден сок.

„По този начин всички фибри остават в устройството, което е точно храната за пробиотиците. Няма нужда, най-добре е да ядете самите плодове и зеленчуци и бактериите ще ви кажат „благодаря“.“ „Пълнозърнести храни, лук, чесън, горски плодове, елда, лимец, това е храната за нашите добри бактерии и те ще ни върнат услугата, като ни защитят.“

Много хора не знаят за възпалителни заболявания на червата, докато заболяването не достигне напреднал стадий.

Болестта на Крон или други форми на възпалителни заболявания са много неприятни и могат да бъдат опасни, защото причиняват структурни промени, които могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Гастроентерологът подчерта, че можем да намалим риска, като променим диетата си. Не става въпрос само за промяна на храните, които ядем, но и за начина и времето, в което се храним.

порция качамак

Снимка: pixabay

„Първо, започнете деня с нещо, което ще стимулира червата, а именно фибри. Сутрин приемайте полента (качамак), овесени ядки, трици, ечемик, овес... Това е храна за добрите бактерии, те се хранят с нея, нашето тяло не може да смила протеини и мазнини, сложни въглехидрати, бактериите ги смилат вместо нас. За да функционира добре тази екосистема, консумирайте плодове, зеленчуци, а за обяд варено месо, супа и салата. Вечер не яжте въглехидрати, хляб, картофи, пица и паста, а месо от обяда и салата. Последното хранене трябва да е в седем часа вечерта“, каза гастроентерологът.

Лекарят казва, че повечето хора се хранят неправилно, а сред лошите навици са нередовното хранене, както и консумацията на определени видове напитки.

„Когато консумираш бърза храна, сладкиши, газирани напитки (не говоря за конкретни марки), както и когато не се храниш редовно, ядеш веднъж на ден за трима души, а после си лягаш. Тогава киселината започва да те яде. Хората сами са си виновни за тези проблеми“, отбеляза той.

пробиотици

Снимка: pixabay

Има ли смисъл да се приема пробиотик превантивно?

„На практика има само една ситуация, в която това се прави, а именно, когато пътувате в нова среда. Ако отидете в чужбина, където водата и храната са различни, някъде далеч, ще влезете в контакт с потенциална инфекция. Това е единственият случай. А да приемате пробиотик без никакви затруднения, това е твърде високо очакване от този препарат. Той е полезен, но трябва да знаете кога да го консумирате. Хората дори не знаят как да използват пробиотици, купуват ги евтино на разпродажби, а има различни видове и функции и трябва да знаете точно кой кога и за какво се използва. Не можете да отидете в аптека и да кажете "дайте ми пробиотик" - той не се дава за подуване на корема, диария или газове. И за съжаление, ние обикновено купуваме най-евтиния“, подчерта лекарят.

активен въглен

Снимка: pixabay

Помага ли активният въглен?

„Той събира токсини в стомаха, когато се отровите, по-надолу в дебелото черво няма ефект. Ако има токсини в горния тракт, те ще се „залепят“ за активния въглен и той ще ги изхвърли“, обясни Тарабар.

Как разбираме, че имаме проблем? Гастроентерологът обясни, че ще разпознаем вирусно или хранително отравяне, ако то продължи няколко дни, и подчерта, че продължителната диария или други неприятни симптоми са причина да се обърнете към лекар.

„Всички можем да получим хранително отравяне, то ще продължи два или три дни. Но ако имате диария, болка и температура в продължение на месец, това е абсолютно силно подозрително за възпалителни заболявания“, каза той.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft