Известни български лекари-Увреждането на сърцето става незабележимо, но фатално-Ето какво да правим

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Известни български лекари-Увреждането на сърцето става незабележимо, но фатално-Ето какво да правим
1893
Източник: 24chasa.bg
Известни български лекари-Увреждането на сърцето става незабележимо, но фатално-Ето какво да правим

Доц. Яна Симова и доц.

Александър Шинков съветват хората да не пропускат профилактични прегледи, за да може болестите да се откриват в ранен стадий.

Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Над две трети от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана.

Особено висок риск от тежкото увреждане на сърцето имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено артериално налягане, вече са в напреднала възраст, както и жените. Това предупреди доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в софийската Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при хората с диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. Ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато и в началните си стадии кардиореналната болест може скрито да поразява органите.

Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест, могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им, каза на дискусия за новите подходи към захарния диабет кардиологът доц. Яна Симова. Тя допълни, че модерният алгоритъм е с малко на брой лекарства да се постига комплексен ефект за контрол на кръвната захар и едновременно с това да се ограничават уврежданията на сърцето и бъбреците. Бонус на “комплексните” хапчета е, че се ограничават ефектите на нежелано взаимодействие.

Според двамата специалисти новите терапии намаляват риска от бъбречно заболяване с 45 процента и с 30 процента пристъпите на сърдечна недостатъчност.

Това променя и международните медицински ръководства.

Днес за лечението на захарния диабет вече се препоръчва като първа линия избор на медикаменти с доказани ползи не само за основното заболяване, а и за защита от усложненията с ефект върху сърцето и бъбреците, обясни доц. Шинков.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft