Историята на медицинска сестра, която отиде да работи в чужбина, но защо се върна в България

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Историята на медицинска сестра, която отиде да работи в чужбина, но защо се върна в България
4288
Историята на медицинска сестра, която отиде да работи в чужбина, но защо се върна в България

Това, което си мислим, че правим, всъщност е спасяване по единично. Заминавайки за чужбина ти спасяваш себе си, семейството си, своя гръб.

Държавата обаче си остава това, което е, което е била преди 10 години, преди 20 години. Ниско заплащане на нашия труд, масово напускане на младите хора и специалистите.

Това споделя медицинската сестра Дима в ефира на "Събуди се" по NOVA. Нейната история започва от болницата в Пазарджик до полето в Испания и обратно в България днес.

Дима е едно от лицата на протестите на медицинските сестри.

През 2016 година стотици българи заминаха да берат плодове в чужбина, заради ниското заплащане у нас. Дима обаче избира да се върне и да се бори за държавата ни. 

"Ако не обичаш хората, няма как да работиш тази професия. От дете си превързвах куклите и си ги лекувах. Това исках да уча винаги. Работя като медицинска сестра от 16 години. Имам голямо прекъсване, защото отидох да бера грозде в Испания, научих езика и започнах да работя по ресторанти”, разказва медицинската сестра.

След кризата от края на 90-те години, заедно с двете си деца Дима напуска България. Така на една българска сестра й се налага да работи на полето и да мие чинии в чужда държава. Преди година и половина се връща в родината, за да се бори за по-доброто бъдеще на България. 

"Искам да остана в България. Сега се налага да работя на 2 места”, казва още Дима.

Двете дъщери на медицинската сестра избират да останат в Испания и да създадат семейство там.

На 1 март медицинските сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната. Исканията на сестрите са увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд. Ако до 1 април исканията не получат адекватен отговор, ще последва нов ден на протест на 1 април, заявиха самите сестри. 

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft