Картофите са не само вкусен, здравословен зеленчук, без който е невъзможно да си представим повечето ястия от домашната кухня, но и източник на витамини, които могат да се използват за приготвяне на питателна маска за коса - достъпна и натурална. Това е най-лесната и евтина маска за коса .
Рецептата е много проста.
Картофите са толкова свързани с местната кухня, че повечето от нас вероятно си мислят, че хората тук ги ядат от вечността. Картофите се появяват в България около началото на XVIII век, като се предполага, че първоначално са донесени от Румъния през 1825 г. и от Гърция и Сърбия през 1835 г. Днес вече е трудно да си представим хранене без картофи.
Защо картофите са толкова полезни?
Картофите са богати предимно на калий - 100 г от този зеленчук съдържат цели 443 мг от този важен за организма минерал, а 200 г картофи съдържат и половината от дневната нужда от витамин С, както и:
- фосфор
- цинк
- магнезий
- йод
- мед
- манган
- витамин А
- Витамини от група В
- фолат
- бета-каротин
Картофите също имат много фибри, които подобряват храносмилането и чревната перисталтика и осигуряват чувство за ситост.
Интересно е, че картофите могат да ни хранят не само отвътре, но и отвън. Чудесен начин да използвате този витаминен кладенец е да си направите подхранваща маска за коса. Рецептата е проста!

Снимка: Shutterstock
Балсам за коса с картофи - проста рецепта за подхранваща маска
За да приготвите подхранваща, богата маска за коса с картофи, са ви необходими два средно големи картофа и малко вода.
Нарежете картофите на кубчета (не е необходимо да ги белите), сложете ги в блендер, добавете малко вода и пасирайте добре до гладка смес.
Нанесете приготвената маска върху косата и скалпа и нежно масажирайте. След 20 минути измийте маската, след което подсушете и оформете косата си както обикновено.
Картофената маска не само подхранва косата, но и ѝ помага да расте по-бързо.

Снимка: Shutterstock
Съвет: Картофите съдържат много вода, което има благоприятен ефект върху косата и скалпа. Когато приготвяте маската, добавяйте бавно допълнителна вода, за да избегнете прекалено разреждане на балсама и разреждане на ценните сокове.














