Най-известните сватбени суеверия-Пренасянето на булката през прага

вход през zajenata.bg
За Жената
Любов
Сватби
Най-известните сватбени суеверия-Пренасянето на булката през прага
2858
Източник: vesti.bg
Най-известните сватбени суеверия-Пренасянето на булката през прага

Собствената ѝ сватба присъства в съзнанието на всяка една жена от детските ѝ години. Съществуват поредица сватбени суеверия, които са се запазили от дълбока древност. Ето някои от най-интересните суеверия, свързани със сватбения ден:

Младоженецът не трябва да вижда роклята на булката преди сватбата.

Това суеверие датира още от времето, когато родителите уреждали браковете. Тогава на младоженците им било забранено да се виждат преди бракосъчетанието. Така бракът бил сигурен, тъй като в противен случай младоженецът можело да не хареса булката и да се откаже от нея, пишат от vesti.bg

Това вярване е обвързано и с булчинския воал. Благодарение на него срещата на младоженците се отлагала до последния възможен момент, за да се намали възможността церемонията да се провали.

Смятало се още, че когато булката носи було по пътеката към олтара, тя се прикрива от зли очи, които завиждат на щастието ѝ.

Друг много популярен ритуал е хвърлянето на букета.

То се явява като един вид пророкуване - коя ще е следващата омъжена жена. Още в Средновековието се е смятало, че парче от роклята на булката носи късмет. Затова в един момент от церемонията, гостите се втурвали да разкъсат дрехата на младоженката. За да ги разсее и да успее да избяга, тя хвърляла букета.


Шаферките също играят важна роля в сватбената церемония. Традицията повелява те да са облечени еднакво. В древен Рим тяхната роля била да предпазват булката от злите сили и от бившите ѝ любови.

Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем или нещо синьо, за да не я урочасат. Това е едно от най-разпространените суеверия. Тази традиция била установена още във Викторианската епоха. Носенето на нещо старо представлява миналото на булката, а нещо ново символизира щастливото бъдеще. Булката също така трябва да вземе нещо назаем от някой, който е щастливо женен, за да  има дълъг семеен живот. Нещо синьо пък означава вярност и любов.

Веднъж те женя, няма не искаш! Какво ще кажат съседите?

Пренасянето на булката през прага на дома предпазва от лоша поличба. Трябва да се внимава булката да не се спъне на прага на новия дом, затова е по-добре младоженецът да я пренесе на ръце.

Сватбената рокля не трябва се пере през първата година от брака.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft