От СЗО ни попариха: 70 % от Ковид-болните у нас са лекувани погрешно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
От СЗО ни попариха: 70 % от Ковид-болните у нас са лекувани погрешно!
11750
Източник: blitz.bg
От СЗО ни попариха: 70 % от Ковид-болните у нас са лекувани погрешно!

Сериозна грешка в лечението на пациентите с Ковид у нас посочиха от Световната здравна организация (СЗО). По нейни данни при 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик , без да e било нужно.

А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на  СЗО .

"Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик", коментира доц. Михаил Околийски от офиса на организацията у нас

"Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност", поясни той, цитиран от БНР.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на Covid, то у нас цифрите показват друго - ръст на антибиотична употреба с 30%.

Covid зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно:

"При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици".

"Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса", допълва Михаил Околийски.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft