Причините, поради които може да имаме лош дъх в устата и не си даваме сметка, че проблемът е сериозен

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Причините, поради които може да имаме лош дъх в устата и не си даваме сметка, че проблемът е сериозен
1351
Причините, поради които може да имаме лош дъх в устата и не си даваме сметка, че проблемът е сериозен

Лошият дъх е проблем, с който почти всеки човек в определен момент се сбръсква. Когато дъхът в устната кухина стане особено неприятен и започнам да усещаме горчив вкус или миризма на загнило, тогава нещата може да са наистина сериозни и да се налага консултация със специалист, тъй като вероятността да се касае до здравословен проблем не е малка.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Моментната поява на лош дъх може да се дължи на храни и напитки, на временна лека дехидратация, на недобра хигиена на устната кухина.

Когато обаче проблемът трае дълго, трябва да се обърне специално внимание, за да се отстрани и да не се поставя здравето в риск.

Какви могат да са причините за поява на силно и натрапчиво лош дъх ?

Страничен ефект от нисковъглехидратна диета

Ако спазвате режим на хранене, изключващ до голяма степен въглехидратите, вероятността лошият ви дъх да е причинен от това, е голяма. При тези хранителни режими в тялото се натрупва ацетон, който се усеща силно и натрапчиво от устата. Пийте повече вода, дъвчете дъвка за кратко. Добрата хидратация е важна при нисковъглехидратните диети не само за премахване на лошия дъх, но и за доброто храносмилане.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да имат този страничен ефект, а именно да предизвикват поява на силен лош дъх. Такива са антидепресантите, някои лекарства за диабет и контрол на кръвната захар, холестерола. Едно от страничните им действия е намаляване на отделянето на слюнка. Сухотата в устата предизвиква неприятен мирис.

Злоупотреба с кафе

Кафето е киселинна напитка, която освен че дехидратира организма, променя и неговото вътрешно pH. Киселинната среда в тялото стимулира растежа на бактериите в устната кухина, а и не само, което предизвиква лош дъх, дори и поява на някои инфекции. Ако тези инфекции не бъдат овладени, те могат да доведат до болести на венците и кариеси.

Високи нива на кръвна захар

Страдащите от диабет, предиабет, хиперинсулинемия или инсулинова резистентност имат сходен проблем – трудни за овладяване нива на кръвната захар и инсулина. Високите стойности на тези два показателя, особено на кръвната захар, предизвикват поява на лош вкус и мирис в устната кухина, които се усещат отдалече. Ако стойностите не се контролират, това може да доведе до инфекции и заболявания на устната кухина, тъй като глюкозата подхранва бактериите и спомага за тяхното размножаване.

Храносмилателни проблеми

Заболявания на храносмилателната система, като киселинен рефлукс или гастрит, могат да предизвикат лош вкус в устата и неприятен натрапчив мирис на дъха. Често той има киселинна миризма, тъй като е предизвикан от връщащите се стомашни киселини в хранопровода. Ако тези храносмилателни проблеми не се контролират, това може да доведе до увреждане на зъбите, загубата им, както и инфекции и възпаления на венците, хранопровода, езика, всички тъкани в устната кухина.

Ако в момента страдате от респираторна инфекция или възпаление на синусите, това може да е причината за появата на натрапчиво лош дъх. В случаите, в които заболяването преминава в бактериална инфекция, миризмата на дъха може да се влоши.

Храни, предизвикващи лош дъх

Тютюнопушене

Пушенето е вредно за дъха, както и за цялостното здраве не само на устната кухина, но и на тялото. То дехидратира, предпоставка е за растеж на бактерии в устата, може да предизвика поява на кариеси и заболявания на венците.

Възпаление на сливиците

Бактериалните инфекции по сливиците също могат да са причина за силния лош дъх, от който страдате. В някои случаи проблемът е хроничен и въпреки доброто общо здравословно състояние, сливиците пак могат да са средище на бактерии. Консултирайте се със специалист уши-нос-гърло, който да определи дали имате проблем със сливиците и как да бъде отстранен той.

* Статията има информативен характер. Ако забележите поява на продължителен неприятен дъх, попитайте вашия лекар за мнение.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft