Проф.Тодор Кантарджиев, бивш директор на НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести), даде ценни съвети как да опазим здравето си в горещините навън.
"Сега пиенето на вода е най-важното при жегите. Да се избягва и термично необработена храна от животински произход.
Всичко да минава през огън и да се пие чиста вода.
По думите му морските дарове са един от носителите на норовируси, които причиняват тежка диария.
"Ако започнеш да имаш разстройство или да повръщаш, трябва да пиеш вода. В литър вода супена лъжица сол, сода за хляб и захар, всичко това се дава по лъжичка на минути, за да се спре повръщането и да не се обезводниш", обясни той.
"Всяка храна, която е останала повече от 2 часа на 35 градуса, е потенциална опасност. Затова всичко да е в хладилника.
Като ядем дюнери да внимаваме със сосовете. Рискът при дюнера е именно там", обясни наскоро проф. Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ.
Той каза още, че обикновено РЗИ контролира морската вода.
Ако има много ешерихия коли, значи има замърсяване с фекалии. Трябва да имаме предвид, че все пак слънцето убива бактериите във водата.
"Темата с пробиотика е много широка. Преди 40 години не бяха необходими.
Класическата българска кухня е фрашкана с пробиотици. Най-много има в киселото мляко.
Последните години обаче голяма част от храните са с разни консерванти, затова от време на време взимането на някой добър пробиотик е добре", каза още проф. Кантарджиев.
По думите му добре подбраните плодове са напълно достатъчни, за да си набави човек витамини. Трябва да се яде разнообразно и чисто.