Проф. Тодор Кантарджиев-Нещата малко се преекспонират! Ето каква е реалната ситуация-Карта на заболяваемостта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Тодор Кантарджиев-Нещата малко се преекспонират! Ето каква е реалната ситуация-Карта на заболяваемостта
1033
Проф. Тодор Кантарджиев-Нещата малко се преекспонират! Ето каква е реалната ситуация-Карта на заболяваемостта

Не бива да се плашат хората, нещата малко се преекспонират. 5 пъти по-тежко се прекарва коронавирусът от обикновения грип.   Това заяви в телевизионни интервю проф.

д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. Той подчерта, че затваряне няма да има.  "Вирусът не е толкова опасен.

Всички подозираме конспирации, аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма. Този вирус си е живял по прилепите. Те имат система за защита от инфекции, тези вируси не ги убиват и с поколения се предават, но като тръгне между хората прави проблеми. COVID-19 се прекарва 5 пъти по-тежко от грип, но заради мерките е много по-малко разпространен", обясни експертът.

"Трябва да се пазят трите групи хора - възрастните, хората с хронични заболявания и имунодефицитните. Мерките зависят от всеки областен щаб", коментира още проф. Кантарджиев.  Засега нагласата на министъра на здравеопазването е мерките да се определят по места. За разлика от грипа тази инфекция в различни области се развива в различно време, обясни той.  „Какво трябва да се направи – всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо“, добави той.

Проф. Кантарджиев даде пример с училищата, където по думите му няма нищо страшно, тъй като са направени добри мерки.  Специалистът призова да се спазват мерките и хората да носят маски. "Маските и дистанцията могат да намаляват и контролират епидемията. Всички са "за" маските, освен тези, които не разбират", категоричен е лекарят. "Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява.

Много правилно е решението личните лекари да издават направления за тестове за коронавирус. Личните лекари особено специалистите в извънболничната помощ - пулмолозите, инфекционистите и личните лекари, могат да издават направления за PCR. Най-важното, което може да спаси системата и да имаме сравнително точна диагноза и обхващане на хората, са бързите тестове, които общопрактикуващият лекар може да използва, както и да се използват в училищата“, посочи професорът.

„Министърът каза, че Лекарският съюз трябва да даде правилата за работата на личните лекари - как да се обхващат хората и как да се взима материалът за тестовете.

Трябва човекът, който ще се тества, да отговаря на определени критерии и да се разбере дали е бил в контакт с хора. Критериите са температурата и общото състояние, но за тези неща трябва да ги даде лекарската гилдия. Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Те не са така сигурни като PCR теста, но са един сигурен критерий, а струват 20 лв.“, каза още Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и графика, на която се виждат по-тежко засегнатите области. Те са в оранжев цвят. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести отбеляза, че няма области в червено. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft