Рецептата ми я каза един турски готвач от реномирана пекарна и оттогава я правя през ден. Пълнени турски мекици - умопомрачително вкусни са, а и не са никак трудни за направа.
Пълнени турски мекици
Продукти:
- Картофи - 4 големи
 - Вода, в която са се варили картофите - 200 мл
 - Захар - 1 супена лъжица
 - Сол - 1 чаена лъжичка
 - Яйце - 1 бр.
 - Суха мая - 12 гр.
 - Брашно 550-600 гр.
 - Олио - 2 с.л.
 
За плънката (разбъркайте добре всички съставки и оформете 10 топки):
- Кайма - 500 гр.
 - Лук - 1 глава, ситно нарязана
 - Сол и подправки на вкус
 - Преварена вода - 50 мл
 - Растително масло за пържене
 
ПРОЦЕДУРА:
Обелете картофите, нарежете ги на равни парчета, залейте ги с две чаши вода и ги сварете. Когато омекнат се прецеждат, пасират, след което пюрето се разрежда с една чаша гореща вода, в която са се варили.
Добавете сол, захар и яйце, след това разбъркайте и загладете. Сместа трябва да е хладка. Добавете маята, разбъркайте, а след това и брашното, на няколко пъти. Омесете го на ръка. Трябва да се получи компактно и меко тесто.


Полейте го с малко олио и го намачкайте за кратко, за да стане гладко. Оставете го да втаса, покрито, за 40 минути или колкото е необходимо, за да набъбне.
След това го изтръскайте върху леко намазнена повърхност и без да го месите го разделете на две части, а след това всяка част на пет, така че да се получат общо десет парчета.

Внимателно оформете всяко парче и го сплескайте с пръсти. В средата сложете топка от плънката от кайма, след което затворете топката с тестото.

След това върху леко набрашнена повърхност леко притиснете всяка топка, докато стане тънка като диск.

Покрийте така оформените питки с прозрачно фолио и ги оставете да починат 10 минути. През това време в широк съд се загрява олио на ниска умерена температура, с дълбочина 1-1,5 см.
Пуснете в олиото питките едне по една и ги запържете от двете страни до приятен загар.

По-меки и по-вкусни от тези мекици със сигурност не сте яли!

Да ви е сладко!
.jpg)

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







