Зеленчуците могат да се добавят по-късно, както и подходящото количество морска сол, като е важно те винаги да са покрити с течност.
Представяме ви една любима на балканските народи рецепта за Жива туршия - нарича се така, защото зеленчуците могат да се добавят постоянно в саламурата, така че винаги ще имате пресни запаси от зимнина. Ето необходимите съставки за Жива туршия по рецепта на баба :
Жива туршия по рецепта на баба
Съставки:
- 5 кг зеленчуци: краставици, чушки (камби или по желание), моркови, зелени домати, карфиол, малка глава лук
- 5 литра вода
- 1 л оцет 9%
- 13 супени лъжици захар
- 5 супени лъжици сол
- пакетче консервант за туршия
- подправки: хрян, шалот, зърна черен пипер и дафинови листа
Приготвяне:
Накиснете краставиците за кратко във вода, след което ги измийте добре и отрежете стъблата.
Надупчете чушките (за предпочитане жълти и зелени) на няколко места с вилица, за да могат по-лесно да "пият" течността, разкъсайте карфиола на розички и почистете младия морков.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Сложете всички зеленчуци в бидон, след което залейте с вода (неварена), към която са добавени оцет, захар, сол и пакетче консервант за туршия.
.jpeg)
Снимка: Pinterest
Подправете на вкус, след което притиснете добре, за да се накиснат зеленчуците в течността.
Зеленчуците могат да се добавят и по-късно, както и съответното количество морска сол, важно е те винаги да са покрити с течност.

Снимка: Pinterest
Когато туршията ферментира, може да я опитате! Върви чудесно с ракийка - наздраве!

Снимка: Pinterest














