Синдром на научената безпомощност: Как родителските грижи убиват мотивацията на децата

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Синдром на научената безпомощност: Как родителските грижи убиват мотивацията на децата
1462
Синдром на научената безпомощност: Как родителските грижи убиват мотивацията на децата

Ако детето ви се справя зле в училище, това не означава непременно хиперактивно разстройство. Липсата на постоянни хобита не показва ниска интелигентност. Детската апатия почти винаги се причинява от лошо поведение на родителите. По-конкретно, тяхната невъздържаност.

Какво е научен синдром на безпомощност?

Несъзнателното убеждение на човек е, че това не засяга собствения му живот. Обикновено се съчетава с ниско самочувствие и безпокойство. Човек с тренирана безпомощност няма да направи нищо, за да подобри живота си, дори и да има такава възможност.

За хората с тренирана безпомощност е по-трудно да си намерят работа. С правилните квалификации те все още няма да повярват в своите способности. Тези, които вече са наети, нямат мотивация за изграждане на кариера. Те винаги ще намерят причина, поради която повишаването им е невъзможно.

Често научената безпомощност е придружена от други неврози. Хипохондрията се развива поради ниско самочувствие и безпокойство. Това е свързано със страха и пристрастяващото поведение на хората. Могат да се появят соматични заболявания: коремна болка, проблеми с кръвното налягане и сърцето.

Ситуацията с такива невротици се влошава от факта, че чакането за помощ често е от нищото. Околните хора ги маркират като губещи, вярвайки, че те са виновни за своите проблеми. И ако някой иска да подаде ръка за помощ, едва ли ще успее да завърши работата.

Какви грешки във възпитанието водят до това?

Всяко родителско поведение лишава децата от инициатива и избор. Най-лошият модел на поведение е  далекогледството . Когато самите родители като че ли не вярват в детето си, затова правят всичко за него. Хиперметропията се проявява и в прекомерен контрол. Прекалената грижа не само убива инициативността, но и намалява самочувствието.

Винаги давайте на детето си малко пространство за действие. Не се опитвайте да поставяте предпазни средства навсякъде. Повярвайте ми, детето не е толкова глупаво и безпомощно, колкото си мислите. То също разбира какво представлява опасността. И неприятните инциденти не могат да бъдат избегнати, само защото не се грижите за детето денонощно. Но по този начин можете да отгледате само приглушен невротик или зависимо завинаги дете.

Важна подробност: детето не трябва да се чувства като бог, едно същество, на което се изпълняват всички желания. Необходимо е да се развие самостоятелността на децата, а не да се глези.

Разглезеното дете може да порасне толкова безпомощно, че да обвини всички за проблемити си другите. И тъй като светът като цяло е настроен срещу зависими хора, ще се натрупват нерешени проблеми. Тук е почвата за зависимости, неврози и депресия.

Не глезете детето твърде често, вашата задача е различна.  Дайте на детето си избор. В дрехите, в храната, в избора на хобита и приятели.  Където е възможно. Не си мислете, че винаги знаете по-добре кое е полезно за вашите деца. В противен случай ще се получи, както е в известния анекдот:

- Мамо, искам ли да ям?
- Не, синко, студено ти е!

Прекомерните грижи убиват способността на човек да се вслушва в собствените нужди . Така ще израстваш човек, който не знае към какво да се стреми. В крайна сметка то смята собствените си желания за незначителни в сравнение с това, което другите мислят.

Не давайте лош пример!

Не забравяйте, че едно дете през първите години от живота ви възприема като източник на житейска мъдрост. Вие сте идол за него, чийто авторитет все още не е поставен под съмнение. Следователно, по всякакъв начин покажете с думи и дела, че не винаги трябва да вървите по течението.

По-малко се оплаквайте от живота, детето няма с какво да поеме негатива ви. Винаги се опитвайте да намерите светли страни в живота си. Ако имате черна ивица и ви е трудно, можете да говорите за проблеми, но винаги по оптимистичен начин.

Ако не искате детето ви да расте апатично и мързеливо, включете го в активен отдих. Можете да го превърнете в семейна традиция. Излизайте всеки уикенд сред природата, за да спортувате. 

Отнасяйте се към детето като към равен. Не го контролирайте, а го съветвайте, винаги давайте възможност да повлияе на съдбата си само.  И тогава то определено ще порасне без симптом на научена безпомощност. И ще бъдете изумени да видите успеха му в зряла възраст.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft