СИРОП ОТ СМЪРЧОВИ ВРЪХЧЕТА: Вековна рецепта, която лекува астма и всички респираторни заболявания!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
СИРОП ОТ СМЪРЧОВИ ВРЪХЧЕТА: Вековна рецепта, която лекува астма и всички респираторни заболявания!
584
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
СИРОП ОТ СМЪРЧОВИ ВРЪХЧЕТА: Вековна рецепта, която лекува астма и всички респираторни заболявания!

Младите пролетни светлозелени смърчови издънки са истинско съкровище.

През пролетта те са пълни с витамин С, който укрепва имунитета, прочиства тялото и му дава сила и енергия.

смърчови връхчета

Снимка: Фейсбук

Освен това помага в борбата със стреса и психическия или физическия дисбаланс.

Благодарение на смолите си, смърчът има благоприятен ефект върху дихателните пътища, помага при астма, кашлица и настинки, успокоява мускулни и ставни болки.

Днес, благодарение на рецептата, която ще ви предложим в този материал, можете да научите как да си направите лечебен сироп от смърчови връхчета .

Тези млади филизи са все още меки и крехки, така че могат да се добавят дори към салати, а също така могат да се преработват като естествено лекарство.

Запазете тези рецепти, със сигурност ще ви бъдат полезни!

В допълнение към гореспоменатите ползи, те също така насърчават кръвообращението в крайниците и регенерацията след тежко физическо натоварване, улесняват възстановяването след заболяване и облекчават общата умора и изтощение. 

връхчета смърч

Снимка: Фейсбук

Събиране на издънки

На всяко смърчово дърво през пролетта откриваме свежи, светлозелени връхчета на клонки.

Младите издънки се берат от април до юни, като се появяват по-рано в топлите райони, а по-късно на по-висока надморска височина.

Събираме възможно най-малките издънки, не повече от 5 см дълги, в идеалния случай около 3 см.

Игличките им все още не са бодливи.

Внимателно ги отрязваме или чупим, винаги само няколко издънки от едно дърво и никога цели клони.

Идеално е да събирате издънки в гората, възможно най-далеч от пътищата, и да ги събирате в сухо време.

Смърчов сироп - 100-годишна рецепта

сироп смърчови връхчета

Снимка: Фейсбук

Нуждаем се от:

  • млади смърчови издънки
  • захар
  • химически необработен лимон

Процедура:

Изплакнете младите смърчови издънки и ги оставете да се отцедят.

Поставете около 3 см слой връхчета в по-голям буркан за консервиране.

Поръсете със слой захар от 1,5 см, поставете резенчета лимон отгоре и повтаряйте този процес, докато бурканът се напълни (като завършите със слой захар).

борови връхчета в захар

Снимка: Фейсбук

Притиснете леко, покрийте с целофан и закрепете с гумена лента или връв.

Поставете буркана на слънчево място, за предпочитане на перваза на прозореца, и го оставете да престои поне 3 седмици.

След това прецедете сиропа през тензух, изсипете го в буркани, затворете и съхранявайте в хладилник.

СЪВЕТ:

Можете също да добавите няколко листа от живовляк, цветове от глухарче или листа и стъбла от белодробен жълтък към бурканите.

Употреба:

1. Този сироп е харесван и от децата, защото има приятен сладък вкус.

При кашлица и настинки използваме 1-3 супени лъжици, можем да го добавим към чай.

2. Една чаена лъжичка на ден действа като превенция срещу заболявания като настинки, укрепва имунитета и помага за възстановяването.

3. Домашен сироп от смърч облекчава симптомите на ревматизъм, болки в крайниците и мускулите, а също така помага за отстраняването на токсични вещества от тялото.

4. Може да се използва и за палачинки, хляб с масло, пържени картофи или в овесени ядки.

Ето още една изпитана във времето рецепта за мед от смърчови връхчета:

Мед от смърчови филизи

Нуждаем се от:

  • 500 г смърчови филизи
  • 500 мл вода
  • 500 г захар
  • 1 голям био лимон
  • 1 ч.л. лимонена киселина

Процедура:

Изплакнете смърчовите издънки, залейте със студена вода, бавно оставете да заври и оставете да къкри 20-30 минути.

Оставете настрана, добавете нарязан лимон и оставете да престои поне 24 часа.

Разбърквайте от време на време и надупчете лимона с вилица.

Отцеждаме на следващия ден.

Изстискайте добре смърчовите издънки, добавете захар към течността и гответе много бавно на слаб огън, докато се образува гъста медена маса - нещо средно между мед и сладко.

Медът ще се втвърди малко след охлаждане.

Изсипете все още горещия мед в стерилизирани и сухи буркани, обърнете ги с дъното нагоре за няколко часа и след това ги съхранявайте в хладилник. 

боров мед

Снимка: Фейсбук

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft