Младите пролетни светлозелени смърчови издънки са истинско съкровище.
През пролетта те са пълни с витамин С, който укрепва имунитета, прочиства тялото и му дава сила и енергия.
Снимка: Фейсбук
Освен това помага в борбата със стреса и психическия или физическия дисбаланс.
Благодарение на смолите си, смърчът има благоприятен ефект върху дихателните пътища, помага при астма, кашлица и настинки, успокоява мускулни и ставни болки.
Днес, благодарение на рецептата, която ще ви предложим в този материал, можете да научите как да си направите лечебен сироп от смърчови връхчета .
Тези млади филизи са все още меки и крехки, така че могат да се добавят дори към салати, а също така могат да се преработват като естествено лекарство.
Запазете тези рецепти, със сигурност ще ви бъдат полезни!
В допълнение към гореспоменатите ползи, те също така насърчават кръвообращението в крайниците и регенерацията след тежко физическо натоварване, улесняват възстановяването след заболяване и облекчават общата умора и изтощение.
Снимка: Фейсбук
Събиране на издънки
На всяко смърчово дърво през пролетта откриваме свежи, светлозелени връхчета на клонки.
Младите издънки се берат от април до юни, като се появяват по-рано в топлите райони, а по-късно на по-висока надморска височина.
Събираме възможно най-малките издънки, не повече от 5 см дълги, в идеалния случай около 3 см.
Игличките им все още не са бодливи.
Внимателно ги отрязваме или чупим, винаги само няколко издънки от едно дърво и никога цели клони.
Идеално е да събирате издънки в гората, възможно най-далеч от пътищата, и да ги събирате в сухо време.
Смърчов сироп - 100-годишна рецепта
Снимка: Фейсбук
Нуждаем се от:
- млади смърчови издънки
- захар
- химически необработен лимон
Процедура:
Изплакнете младите смърчови издънки и ги оставете да се отцедят.
Поставете около 3 см слой връхчета в по-голям буркан за консервиране.
Поръсете със слой захар от 1,5 см, поставете резенчета лимон отгоре и повтаряйте този процес, докато бурканът се напълни (като завършите със слой захар).
Снимка: Фейсбук
Притиснете леко, покрийте с целофан и закрепете с гумена лента или връв.
Поставете буркана на слънчево място, за предпочитане на перваза на прозореца, и го оставете да престои поне 3 седмици.
След това прецедете сиропа през тензух, изсипете го в буркани, затворете и съхранявайте в хладилник.
СЪВЕТ:
Можете също да добавите няколко листа от живовляк, цветове от глухарче или листа и стъбла от белодробен жълтък към бурканите.
Употреба:
1. Този сироп е харесван и от децата, защото има приятен сладък вкус.
2. Една чаена лъжичка на ден действа като превенция срещу заболявания като настинки, укрепва имунитета и помага за възстановяването.
3. Домашен сироп от смърч облекчава симптомите на ревматизъм, болки в крайниците и мускулите, а също така помага за отстраняването на токсични вещества от тялото.
4. Може да се използва и за палачинки, хляб с масло, пържени картофи или в овесени ядки.
Ето още една изпитана във времето рецепта за мед от смърчови връхчета:
Мед от смърчови филизи
Нуждаем се от:
- 500 г смърчови филизи
- 500 мл вода
- 500 г захар
- 1 голям био лимон
- 1 ч.л. лимонена киселина
Процедура:
Изплакнете смърчовите издънки, залейте със студена вода, бавно оставете да заври и оставете да къкри 20-30 минути.
Оставете настрана, добавете нарязан лимон и оставете да престои поне 24 часа.
Разбърквайте от време на време и надупчете лимона с вилица.
Отцеждаме на следващия ден.
Изстискайте добре смърчовите издънки, добавете захар към течността и гответе много бавно на слаб огън, докато се образува гъста медена маса - нещо средно между мед и сладко.
Медът ще се втвърди малко след охлаждане.
Изсипете все още горещия мед в стерилизирани и сухи буркани, обърнете ги с дъното нагоре за няколко часа и след това ги съхранявайте в хладилник.
Снимка: Фейсбук