Съществуват 7 вида любов и малцина са щастливците, изпитали последния вид

вход през zajenata.bg
За Жената
Любов
Връзки
Съществуват 7 вида любов и малцина са щастливците, изпитали последния вид
5161
Съществуват 7 вида любов и малцина са щастливците, изпитали последния вид

Какво е любовта? Философи и учени се борят да отговорят на този въпрос в продължение на много години. През 80-те години американският психолог Робърт Стърнберг разработи трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност.

Според него тези три точки са в основата на красивото усещане, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, благодарение на теорията си, Стърнберг определя 7 вида любов и днес ще ти разкажем именно за тях.

Психолозите са убедени, че човек изпитва различни видове любов в живота си. Понякога това се случва със същия партньор: двамата се сближават и се преместват на едно следващо, ново ниво. Но друг път се получава с различни хора. Така или иначе, връзката ти може да не се вписва в нито един от стандартните 7 вида любов и може да балансира между 2 от тях.

Тази типология ще ти помогне да определиш в каква връзка си сега и дали си струва да продължите заедно. Вярваме, че чувствата се променят с течение на времето.

Ако все още не сте стигнали до седмия тип любов, най-вероятно с партньора ти имате нужда от повече време. Ако обсъдиш това с него, може би с течение на време ще можете да превърнете любовта си в нещо, от което и двамата да сте доволни.

 

1-ви вид: Безумно влюбване

Това е периодът, в който хората едва се познават, но чувстват силно взаимно привличане. В една такава връзка двамата често нямат представа дали имат нещо общо, но все пак остават заедно. Според психолозите това увлечение може да се превърне в нещо по-пълно с течение на времето, но това невинаги се случва. Много двойки не излизат от този тип любов.

 

2-ри тип: Харесване

В такива отношения винаги можете да бъдете себе си. При този вид любов хората обикновено са обединени от общи интереси, възгледи за живота и чувството, че са разбрани. Психолозите вярват, че такава интимност, без страст и ангажираност, по-скоро ще доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

 

3-ти тип: Празна любов

Двойките, които изпитват този тип любов, държат на половинките си, но в двойката няма интимност и страст. Понякога този тип взаимоотношения се появява след голяма, пламенна любов, а друг път е обратното - хората, които изпитват такава обич могат да се променят, което добавя страст към чувствата им.

 

4-ти тип: Нелепа любов

Този тип обич включва ангажираност и страст и е позната на много двойки. Тя се наблюдава, когато двама души наистина са привлечени един от друг и са готови да следват определени традиции като скъпи сватби, размяна на обети и споделяне на домашни задължения, но нямат истинска близост. Психолозите смятат, че такива двойки могат да живеят заедно дълго време, но щастието им е относително. Всъщност те не възприемат партньора си като приятел.

5-ти тип: Романтична любов

Този вид обич включва страст и интимност. Хората в такива двойки се привличат и се чувстват удобно един до друг, но не са готови да предприемат сериозни стъпки. Взаимоотношения от този тип често не достигат до съвместно съжителство или брак.

 

6-ти тип: Приятелска любов

Тя се състои от ангажираност и интимност. Тези отношения са много по-силни от обичайното приятелство и има истинска привързаност между партньорите. И все пак това е споразумение, защото при този тип любов няма страст. Психолозите казват, че такива взаимоотношения могат да възникнат след дългогодишни познаване или брак.
 

7-ми тип: Съвършената любов

Тази любов се състои от всичките 3 компонента: страст, емоционална близост и ангажираност. Разбира се, нивата им не винаги са еднакви, но е важно, че ги има. Рядко виждаме този тип взаимоотношения, но ако хората успеят да ги изградят, наистина се обичат. Подобни двойки най-вероятно ще могат да живеят заедно дълго и да се наслаждават на брака и семейството си.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft